Ροδόπη: Τρεις γενιές μελισσοκόμοι

11:25 18/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην τελευταία έντονη βροχόπτωση που τόσα προβλήματα προκάλεσε στη Ροδόπη, εκείνος στάθηκε τυχερός. Τις κυψέλες του τις είχε τοποθετήσει σε ανηφορικό σημείο και μακριά από την λεκάνη απορροής του Βοζβόζη, γεγονός που τις προστάτεψε από τους «θυμωμένους» ορμητικούς χείμαρρους που έπληξαν μεγάλο τμήμα της Ροδόπης. Τρεις γενιές μελισσοκόμος, ο Χουσεΐν Ντελή Ομέρ δε μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι το ίδιο τυχερός όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με την μελισσοκομία. Άλλοτε οι κλοπές και άλλοτε οι πυρκαγιές, πολλές φορές κλήθηκε να ξεκινήσει από την αρχή.

Τον

συναντήσαμε στο πλάι των κυψελών του. «Πράγματι, είναι επικίνδυνο να τις αφήνεις δίπλα στο ποτάμι, αλλά είναι το καλύτερο σημείο γι΄ αυτό, και εμείς προσπαθούμε να είμαστε κοντά του. Νερό για τις μέλισσες, αλλά και πολλά άνθη, δηλαδή, γύρη είναι το δέλεαρ», εξηγεί, και αποκαλύπτει ότι και τα βουνά είναι καλή επιλογή για τις μέλισσες, ωστόσο, οι συνεχείς κλοπές τον αποτρέπουν από το να τις τοποθετήσει εκεί. «Έχω χάσει είκοσι κυψέλες πέρσι από πυρκαγιά και άλλες είκοσι από κλοπή».

Φέτος, λόγω της ξηρασίας, ήταν μια μέτρια χρονιά για τους μελισσοκόμους. Το ίδιο και για τον Χουσεΐν Ντελή Ομέρ. «Το μελίσσι είναι μια ‘αρρώστια’, αν κολλήσεις μια φορά δε μπορείς να το παρατήσεις», λέει και μιλά για μια πολύ άτυχη χρονιά, όταν από τις 100 που είχε του έμειναν τρεις κυψέλες, αλλά δεν πτοήθηκε και ξεκίνησε πάλι από την αρχή.

Οι κυψέλες παρόχθια για το νερό και τα άνθη

Θεωρεί ότι καλύτερο μέλι είναι το ανθόμελο, μια μίξη από όλα τα φυτά. «Το πευκόμελο δεν κρυσταλλώνει και κάνει καλό στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας», λέει και μαρτυρά πως είναι η τρίτη γενιά στην οικογένειά του που ασχολείται με την μελισσοκομία. «Ο παππούς μου είχε λίγα κοφίνια, ο πατέρας μου πήρε κυψέλες κι εγώ συνεχίζω.» «Μπορεί κανείς να ζήσει κάνοντας αυτή τη δουλειά;», τον ρωτάμε, και απαντά με σιγουριά πως όχι. «Απλώς», όπως λέει, «αν πάει καλά η χρονιά, ενισχύεις το οικογενειακό σου εισόδημα». Ωστόσο, όπως καλά γνωρίζει, είναι δύσκολη η πώλησή του, και δε λείπουν οι απώλειες. Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο να ενισχύσει και να στηρίξει τη μελισσοκομία. «Προσπαθώ και θέλω να κάνω το κάτι παραπάνω», λέει και επιστρέφει στη φροντίδα των μελισσιών του, όπως έβλεπε, παιδάκι ακόμη να κάνει ο πατέρας του και ο παππούς του.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα