Σε ισχύ ο περιορισμός του εργαλείου της βιντζότρατας

15:49 9/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 4/10 δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 4421/2018) η απόφαση για τα «πρόσθετα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, ετήσιας ισχύος».

Με την απόφαση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προσθέτει 11 περιοχές, αυξάνοντας το μήκος της ακτογραμμής, στο οποίο απαγορεύεται η αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα κατά 5% για ένα έτος και, έτσι, διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο η βιωσιμότητα της

παράκτιας αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων των θαλασσών μας.

Ακόμη όσοι χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο υποχρεούνται να εκφορτώνουν μόνο στα λιμάνια, που καθορίζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση.
Από τις 5/10 και μετά από εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ, ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

Είναι η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων, που θα εκδοθούν, προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει τα ιχθυοαποθέματα της χώρας μας από τις πιέσεις που δέχονται.

«Η αλιεία με την βιντζότρατα γενικώς είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην Ελλάδα»…τονίζει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος κ. Αν. Μήλιου μιλώντας στην ΕΡΤ Β. Αιγαίου και συνεχίζει: «….δεδομένου ότι δεν υπάρχει σωστή συλλογή στοιχείων και δεδομένων που να καθορίζουν σε ποιες περιοχές η παραπάνω μορφή αλιείας μπορεί να γίνεται χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον και τα ιχθυαποθέματα ίσα-ίσα για να αποδείξουμε στην Ε.Ε. ότι εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στα διαχειριστικά σχέδια με αποτέλεσμα να βγαίνει ένα μέτρο το οποίο το μόνο που καταφέρνει είναι ξεγελάμε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δήθεν πληρούμε τις υποχρεώσεις μας στην ελαστική διαχείριση και συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε βραχυπρόθεσμα κομματικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα. Είναι πραγματικά ένα δράμα αυτό που βιώνουν οι αλιείς και όλοι μας διότι έχουμε βάλει ως στόχο όχι μόνο να εξαφανίσουμε την θαλάσσια ζωή αλλά και να ωθήσουμε την κατάρρευση της διαδικασίας αλιείας σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τόπο και δείχνουμε συνεχώς μια προσβλητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεδομένο ότι σε κάθε συνάντηση των διεθνών επιτροπών που συμμετέχουμε ως «Αρχιπέλαγος» απολογούμαστε για τις κουτοπονηριές των αρχών που επί χρόνια για να είναι τυπικά εντάξει αλλά συνεχίζουν νοοτροπίες που θα έπρεπε να έχουμε από καιρό ξεπεράσει. Η δικαιοδοσία των Ευρωπαϊκών αρχών φτάνουν ως ένα σημείο από εκεί και πέρα κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα – το πρόβλημα βάσει των μελετών, των νόμων και της εφαρμογής των. Σε μια Ελλάδα με 18.000 χλμ ακτογραμμής θα έπρεπε να έχουμε 111 περιοχές και όχι μόνο 11! Οι 17.000 παράκτιοι αλιείς (αντιπροσωπεύοντας 35.000 μέλη οικογενειών) έχουν συνειδητοποιήσει το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη τους και θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για να έχουν άλλα αποτελέσματα στην διαχείριση της αλιείας στην χώρα μας…..».
Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα