Σε Πάρκο Τροφίμων μεταμορφώνεται η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

10:09 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των εμπόρων για το σχέδιο μετεξέλιξης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) σε Πάρκο Τροφίμων, κάτι που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα αρχές του 2018, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης, προαναγγέλοντας ότι στις 22/12 η αγορά θα ανοίξει τις πύλες της για το καταναλωτικό κοινό.
«Ήδη έμποροι περιμένουν με ανυπομονησία την πραγματοποίηση του σχεδίου για μετεξέλιξη της ΚΑΘ σε Πάρκο Τροφίμων,

αφού θα μπορούν να προμηθεύονται όλα τα πρώτης μεταποίησης τρόφιμα και όχι μόνο λαχανικά, φρούτα και κρέατα, όπως γίνεται σήμερα», υπογράμμισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας «σε δεύτερο χρόνο σκεφτόμαστε τη δημιουργία Κέντρου Agrologistics στην περιοχή».
Για να μετεξελιχθεί η ΚΑΘ σε Πάρκο Τροφίμων, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους ως και 3 εκατ. ευρώ το πολύ, τις οποίες, όπως είπε ο κ. Χαμπίδης, μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια η αγορά, ωστόσο δεν αποκλείεται τμήματα αυτών να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα».
Τονίζεται, ότι με τη νέα της μορφή η ΚΑΘ θα έχει αυξημένο συντελεστή δόμησης και κάλυψης οπότε θα επεκταθεί καθ’ ύψος, ενώ θα κατασκευαστεί και ένα κτίριο – πάρκινγκ για να απελευθερωθεί μη δομημένος χώρος. Σήμερα, στα 220 στρέμματα έκτασης της ΚΑΘ στεγασμένα είναι 40.000 τ.μ., με 280 καταστήματα στη Λαχαναγορά και 22 στην Κρεαταγορά, όλα μισθωμένα. Οι 200 επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών διακινούν ετησίως 500 εκατομμύρια κιλά φρούτα και λαχανικά, ενώ οι 22 επιχειρήσεις κρεάτων διακινούν την εβδομάδα 600-800 τόνους κρεάτων.
Σχετικά με το Κέντρο Agrologistics στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαμπίδης επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την ίδια την αγορά ή από φορέα στον οποίο θα συμμετέχει και η ΚΑΘ και τόνισε ότι για τη δημιουργία του απαιτείται έκταση 100 στρεμμάτων, «που υπάρχουν τέτοιες στην περιοχή όπου είναι ήδη εγκατεστημένη η αγορά».
Ο κ. Χαμπίδης αναφέρθηκε επίσης, στους πέντε με έξι τόνους φρούτων και λαχανικών που καταλήγουν στους κάδους καθημερινά, παρόλο που είναι κατάλληλοι για κατανάλωση και παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα 22 κοινωνικοί φορείς παίρνουν δωρεάν τρόφιμα. Υπενθύμισε, ότι μέσα στην Άνοιξη του 2017 πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του επόμενου έτους η διοίκηση της ΚΑΘ, με εξασφαλισμένους τους πόρους, θα «τρέξει» σχέδιο με βάση το οποίο θα μειώσει σταδιακά σε 2 τόνους τα φρούτα και λαχανικά που καταλήγουν στους κάδους, αυξάνοντας έτσι το κοινωνικό της έργο, αφού σε υποδομές που θα κατασκευαστούν θα συσκευάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, που θα δίνονται σε κοινωφελείς οργανισμούς.
Τονίζεται, ότι τα προϊόντα που διακινούνται μέσω της ΚΑΘ πωλούνται σε τιμή του 1/3, έναντι αυτής που αγοράζουν οι καταναλωτές στα καταστήματα της πόλης, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Χαμπίδης «πάντα εξαντλούνται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα που είναι ποιοτικά και πιστοποιημένα, όπως όλα και όσα μπαίνουν προς πώληση στην ΚΑΘ». Σημείωσε από την ΚΑΘ εφοδιάζονται αγορές από τη Λάρισα και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και στα Βαλκάνια, ποσότητες 20%-30% και κυρίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η ΚΑΘ, εταιρεία που ανήκει κατά 100% στο δημόσιο, έχει ετήσια έσοδα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και φέτος τα κέρδη της αναμένονται στα 500.000 ευρώ.
Έλενα Αλεξιάδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα