Σε πολιτική έχει μετατραπεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη εκτιμά ο Δ. Αβραμόπουλος

09:40 5/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη στο προσφυγικό ήταν τα θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε στον ιταλικό τηλεοπτικό όμιλο Mediaset, o ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι χώρες-μέλη της Ένωσης μπορούν να καταλήξουν σε κοινή θέση για το μεταναστευτικό,

ο κύριος Αβραμόπουλος θεωρεί ότι, η μεταναστευτική κρίση, σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στις χώρες μέλη.

Επισήμανε ότι, σε σχέση με πριν από μια τριετία υπάρχει λιγότερη ανησυχία , διότι οι αριθμοί μειώθηκαν, οι ροές περιορίσθηκαν καθώς επίσης έγιναν και πολλά με βάση την αλληλεγγύη και την κατανόηση, ώστε να βρεθεί λύση . Οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, στηρίχθηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, αν και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε ότι προσβλέπει στην καλή συνεργασία μαζί του υπενθυμίζοντας ότι πέρα από την πατριωτική στάση που έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να κρατήσουν όρθιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σχέδιο. Αυτά τα θέματα, αυτά τα προβλήματα, ξεπερνούν τα σύνορα, είπε. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρούμε κοινή λύση υπογράμμισε ο επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική . Προσδιόρισε μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα της συνάντησης του με τον Ιταλό υπουργό την ερχόμενη εβδομάδα στην σύνοδο ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ίνσμπρουκ.

Ο κ. Αβραμόπουλος μάλιστα διερωτήθηκε σε ερώτηση για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας τι θα κάνει η χώρα αν φτάσει νέο κύμα μεταναστών στις ακτές της; Η Ιταλία, σημείωσε, τηρεί την Σύμβαση της Γενεύης, η οποία υπεγράφη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ευρωπαίοι, τότε, ήταν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δεν υπάρχει μόνον η Σύμβαση της Γενεύης, την οποία οι χώρες πρέπει να τηρούν. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο Γερμανία και Αυστρία να κλείσουν τα σύνορα τους σχολίασε όπως αν δεν υπάρξει συνεργασία, το κλείσιμο των συνόρων θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρώπη και αν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα γυρίσει στο παρελθόν της. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε, ακριβώς, λόγω ενός προβλήματος με τα σύνορα, και οι νέες γενιές δεν πρέπει να θεωρούν τίποτα δεδομένο».

Προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS)

Ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας εξ άλλου στην στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού και στην κάλυψη των πληροφοριακών κενών σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση εισόδου, εξήγησε ότι

όποιος δεν λαμβάνει άδεια ταξιδιού δεν θα χάνει, πλέον, χρόνο και χρήματα ταξιδεύοντας προς τα σημεία διέλευσης των συνόρων του χώρου Σένγκεν. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί, επίσης, το κόστος επιστροφών καθώς θα πρέπει να επαναπατρίζονται λιγότεροι επιβάτες.

Δεύτερον, παράλληλα με την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS) θα διευκολύνει ταυτόχρονα και τα ταξίδια υπηκόων τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια ταξιδιού θα είναι γρήγορη, απλή και οικονομική και θα απαιτείται μόνο ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, μια πιστωτική κάρτα και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων θα λαμβάνει μια θετική απάντηση εντός λεπτών.

Εάν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, τεκμηρίωση εγγράφων ή ακόμα και συνέντευξη, θα παρέχονται διαφορετικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε ταξιδιώτη.

Τρίτον, και αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο,όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το σύστημα θα συμβάλλει στην προστασία της πολιτικής απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων, κάτι που φυσικά αποτελεί βασική παράμετρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις εξωτερικές σχέσεις.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αρκετές γειτονικές χώρες για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS), εξήγησε ο επίτροπος, δεν αποτελεί θεώρηση, αλλά θα αντισταθμίσει, κατά κάποιο τρόπο, την απώλεια πληροφοριών για τους ταξιδιώτες που είχαν την υποχρέωση κατά το παρελθόν να διαθέτουν θεώρηση και κατά συνέπεια βρίσκονταν στο Συστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα