Σε συμφωνία ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγοί

11:55 12/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Λιγότερα από πέρυσι θα είναι τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν φέτος με τεύτλα, μετά τη χθεσινή συνάντηση και κατόπιν συμφωνίας της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με τους τευτλοπαραγωγούς. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγοί συμφώνησαν για το ίδιο τιμολόγιο με το περσινό, ίδια συνδεδεμένη ενίσχυση και μείωση κατά 50% στο κόστος του σπόρου, το οποίο πέρυσι πλήρωναν μόνοι τους οι παραγωγοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο τευτλοπαραγωγός Λευτέρης Μαρτζώνης, επεσήμανε ότι από δω και πέρα όποιος θέλει μπορεί

να προμηθευτεί σπόρο από τη βιομηχανία στο Πλατύ, προκειμένου να προχωρήσει στη σπορά, για όσο βέβαια χρόνο απομένει, με στόχο να φτάσουν περί τα 20.000 με 30.000 τα στρέμματα. Σημειωτέον ότι πέρυσι καλλιεργήθηκαν περίπου στα 60.000 στρέμματα από τα οποία τα 11.000 καλλιεργήθηκαν στη Θεσσαλία. «Ενημερωθήκαμε ότι όποιος θέλει μπορεί να προμηθευτεί σπόρους και να ξεκινήσει, πάμε σε μια όψιμη σπορά και αναμένεται η συγκομιδή να ξεκινήσει από τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα ανταποκριθούν καθώς έχει περάσει ο καιρός. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ενάμιση μήνα που είχαμε σπείρει. Αυτό σημαίνει ότι φέτος τα στρέμματα θα είναι σχεδόν τα μισά ίσως και λιγότερα».

Πάντως οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πληρωμή της επόμενης χρονιάς καθώς αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία αποπληρωμής για την παραγωγή του 2017 που κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Συγκεκριμένα από τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν να πληρώνονται μέσω της Συνεταιριστική Τράπεζας Σερρών, οι Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί, δεδομένου ότι είναι ήδη μέλη της τράπεζας και δεν χρειαζόντουσαν διαδικαστικά ώστε να ανοίξουν μερίδα για να προχωρήσει η διαδικασία της εξόφλησής τους. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν τόσο οι Θεσσαλοί όσο και οι τευτλοπαραγωγοί της Ορεστιάδας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΒΖ αναφέρει τα εξής:
Από την Διοίκηση της ΕΒΖ ανακοινώνεται η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για το έτος 2018.
Η εταιρεία διατηρεί την ίδια τιμολογιακή πολιτική όπως και το 2017.
Η ΕΒΖ στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους παραγωγούς επιπρόσθετα παρέχει έκπτωση 50% στο κόστος του σπόρου.
Καλούνται οι τευτλοπαραγωγοί να στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα