Σέρρες: Στο φως αρχαιότητες λόγω εργασιών για τον ΤΑP

13:40 13/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εμπλουτίστηκε ο αρχαιολογικός χάρτης των Σερρών με σειρά ευρημάτων που έφερε στο φως η τοποθέτηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σε διάφορες θέσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών διέλευσης του αγωγού Φυσικού αερίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή εποχή.

Οι ανασκαφές άρχισαν το 2017 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και απασχολήθηκε μεγάλος αριθμός αρχαιολόγων, συντηρητών, σχεδιαστών και εργατών.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην

ΕΡΤ Σερρών η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπη Μάλαμα αναφέρθηκε αναλυτικά στα ευρήματα «Αρχαιότητες βρέθηκαν στην περιοχή της Συμβολής, αποκαλύφθηκε εκεί ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών χρόνων και προβυζαντινών (3ος,4ος και 5ος αιώνας μ.Χ). Στην περιοχή του Μανδηλίου και της Μεσσοράχης εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις προϊστορικών χρόνων που χρονολογούνται στη νεότερη νεολιθική εποχή» είπε η κ. Μάλαμα εξηγώντας πως οι προϊστορικοί άνθρωποι ήθελαν να εγκατασταθούν δίπλα σε ποτάμια και λίμνες και αυτές οι εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μεσσοράχης και του Μανδηλίου είναι κοντά σε ρέμα. Η κ. Μάλαμα είπε ακόμη ότι εντοπίστηκε ένα νεκροταφείο Ρωμαϊκών χρόνων και ένα νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου στην περιοχή του Κεφαλοχωρίου.
Επίσης στην περιοχή της Ν.Ζίχνης εντοπίστηκαν απορρημματικοί λάκκοι σε φέτες, το περιεχόμενο των οποίων έχει κεραμική, πηλόμαζες, αργούς λίθους, που χρονολογούνται στην Αρχαϊκή εποχή έως και τον 4ο αι π.Χ. «Αυτό σημαίνει- εξήγησε η κ. Μάλαμα- ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Ζίχνης υπήρχαν μετακινήσεις πληθυσμών, ήταν οι Αθηναίοι, οι Πέρσες, οι Μακεδόνες στη συνέχεια, οι οποίοι άλλαξαν λίγο το τοπίο, δηλαδή στην περιοχή αυτή βρίσκουμε ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή» τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Τα ευρήματα αυτά εδώ και 6 μήνες πλένονται, συντηρούνται και καταγράφονται στα ευρετήρια των Μουσείων της Αμφίπολης και των Σερρών, τα οποία και θα εμπλουτιστούν στη συνέχεια με τα εν λόγω ευρήματα. Παράλληλα θα γίνει και ανακοίνωση Συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη τον Μάρτιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.
στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις σχετικά με τις ανασκαφές και τα ευρήματα.
Η κ. Μάλαμα είπε ακόμη είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν καταθέσει προτάσεις για τα ανταποδοτικά τέλη που παραχωρούνται από τον ΤΑP, προτάσεις για την ανάδειξη των Μακεδονικών Τάφων της Αμφίπολης,, ενός Μακεδονικού τάφου στον Σ.Σ Αγγίστας και για την αποκατάσταση του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη στην πόλη των Σερρών, συνολικού ύψους 120.000 Ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα