#snfccAtHome Αναγνώσεις: παιδικό βιβλίο – Ο Δημήτρης Πιατάς διαβάζει τον «Τρελαντώνη»

10:32 25/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 18:00, στο πλαίσιο της σειράς #snfccAtHome: Αναγνώσεις: παιδικό βιβλίο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα «Τρελαντώνης«, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη. Την ανάγνωση συνοδεύουν ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Κώστα Βόμβολου.

Ο Tρελαντώνης ακολουθεί τη

μεγάλη επιτυχία που είχε Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, σε ανάγνωση της Όλιας Λαζαρίδου και σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη, που ολοκληρώθηκε σε δέκα επεισόδια. Τη σειρά συνόδευσαν πέντε μοναδικά ζωγραφικά έργα που εμπνεύστηκε από το βιβλίο ο Αλέκος Λεβίδης, καθώς και μουσική που συνέθεσε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Όπως γράφει η Άλκη Ζέη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας: «Αληθινά παιδιά, αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά που άφησε η Δέλτα στα παιδιά με τα μυθιστορήματά της, και σε μας τους συγγραφείς να γράφουμε παιδικά βιβλία με παιδιά τόσο αληθινά σαν να έχουνε υπάρξει στ’ αλήθεια».  

Εδώ και έναν αιώνα περίπου, ο Τρελαντώνης παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του νεανικού αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1932, επανεκδόθηκε επανειλημμένα και αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών. Μυθιστόρημα της ωριμότητας της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, εμποτισμένο από προσωπικές μνήμες και βιώματα της παιδικής της ηλικίας, το βιβλίο περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες, το καλοκαίρι του 1879, των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας Μπενάκη -η Δέλτα ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη- στον Πειραιά, που αφήνουν την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να περάσουν ανέμελα τις διακοπές τους στο αρχοντικό των θείων τους στον λόφο της Καστέλλας. Εκεί, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά (Πηνελόπη), ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης -που τον φωνάζουν Τρελαντώνη γιατί είναι «σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του»- θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα τους ζωή αλλά και με τον κόσμο των μεγάλων.

Εμβληματική φυσιογνωμία της νεοελληνικής λογοτεχνίας των αρχών του 20ού αιώνα, με έντονη πολιτική, κοινωνική και ανθρωπιστική δράση, η Πηνελόπη Σ. Δέλτα (1874, Αλεξάνδρεια-1941, Αθήνα) διαδραμάτισε σε χαλεπούς καιρούς για το γλωσσικό ζήτημα σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια για την καθιέρωση της δημοτικής στη νεανική πεζογραφία και στα παιδαγωγικά εγχειρίδια, ενώ διείσδυσε όσο καμία άλλη συγγραφέας της εποχής της στον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών πλάθοντας με ρεαλισμό χαρακτήρες γνήσιους, διαυγείς, όλο ζωντάνια. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1930). Η λογοτεχνική παρακαταθήκη της επηρέασε καθοριστικά σημαντικούς μεταγενέστερους ομότεχνούς της.

Ο Δημήτρης Πιατάς, ο σπουδαίος ηθοποιός, έμπειρος στις παραγωγές για παιδιά, αφού είχε δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα Πίκο Απίκο στην εμβληματική Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, ηχογράφησε τον Τρελαντώνη την περίοδο της καραντίνας στο σπίτι του, στην Αθήνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης, που έχει σπάνια εμπειρία και στο θέατρο για το ραδιόφωνο. Ο Αλέκος Λεβίδης, ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα και δημιούργησε πέντε πρωτότυπους πίνακες, που θα συνοδεύουν την ανάγνωση του βιβλίου. Τέλος, ο διακεκριμένος συνθέτης Κώστας Βόμβολος έγραψε πρωτότυπη μουσική για το σήμα των επεισοδίων καθώς και μουσικές «γέφυρες».

Η σειρά #snfccAtHome: Αναγνώσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο Δηµήτρης Πιατάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και αποφοίτησε από τη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Αµφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. Συνεργάστηκε µε το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή σε µια σειρά από επιτυχηµένες επιθεωρήσεις. Ως θιασάρχης ανέβασε αρκετά κλασικά έργα, ελληνικά και ξένα. Ως πρωταγωνιστής έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε συνεργασία µε μεγάλους θεατρικούς φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και µε αρκετά ΔΗΠΕΘΕ.

Ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Βίκτωρ Αρδίττης είναι καθηγητής Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μαθήτευσε πλάι στους σκηνοθέτες Antoine Vitez και Γιώργο Σεβαστίκογλου, καθώς και στον θίασο Schaubühne του Βερολίνου. Υπήρξε δημιουργός του θιάσου «Θέατρο του Λόγου» και εκ των ιδρυτών του εναλλακτικού χώρου «Φούρνος» στην Αθήνα. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως σκηνοθέτης και παραγωγός εκπομπών λόγου. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (2001 – 2004) και υπεύθυνος σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2007 – 2013). Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία και έχει σκηνοθετήσει πάνω από πενήντα κλασικά και σύγχρονα έργα, καθώς και όπερες και σύγχρονο μουσικό θέατρο.

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Παρίσι και αρχιτεκτονική στη Γενεύη. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τα σκηνικά θεάτρου και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων.  Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής.

Ο Κώστας Βόμβολος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 160 θεατρικές παραστάσεις, τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και αρκετά ντοκιμαντέρ. Συνεργάστηκε κυρίως με το ΚΘΒΕ, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τη «Νέα Σκηνή Τέχνης» και τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ. Από το 1994 διευθύνει το σύνολο «Primavera en Salonico», το οποίο, σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, έχει κυκλοφορήσει δέκα άλμπουμ και έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Κίνα, την Κορέα, κ.ά. Συμμετέχει στο συγκρότημα «Χειμερινοί Κολυμβητές». Διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Από την Τρίτη 26 Μαΐου η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00.

Συντελεστές:

Διαβάζει ο Δημήτρης Πιατάς

Ζωγραφικά έργα: Αλέκος Λεβίδης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Βίκτωρ Αρδίττης

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Κώστας Βόμβολος

Sound Design – Επεξεργασία ήχου – Mastering: Γιώργος Μαντάς

Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

www.ert.gr

Keywords
βιβλιο, δημητρης, χειμερινοί κολυμβητές, μαΐου, καλοκαιρι, πειραιας, αιγυπτος, νέα, δραση, αθηνα, θεατρο, δηπεθε, ΑΠΘ, κθβε, ελλαδα, γαλλια, ηπα, κορεα, design, org, media, ert, βιβλια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εθνικη λυρικη σκηνη, αργεντινη, αυστραλια, εθνικη, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, ηπα, ιταλια, κθβε, κινα, λυρικη σκηνη, μουσικη, ντοκιμαντερ, πηνελοπη, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, ταινιες, αλεξανδρα, αρχιτεκτονικη, δελτα, δηπεθε, εκθεσεις, εμμανουηλ, εργα, εγχειριδια, επιτυχια, ευρωπη, εφυγε, ζωη, εικοσι, θεωρια, ιδρυμα, κρατικο, λυρικη, μαΐου, μεγαρο μουσικης, μπενακη, μυθιστορημα, νιαρχος, παιδικα, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, παρισι, πεμπτη, πινακες, ρολο, σελιδες, σειρα, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπιτι, σπυρου, συγχρονο, τμημα, τριτη, φρουτοπια, φωνη, ψηφιακο, design, ελληνικα, εννεα, επεισοδια, εθνικο, κωστας, media, org, πληροφοριες, σημα, σκηνη, σκηνικα, βιωματα, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα