Σπιρομέτρηση σε παιδιά δημοτικού του Δήμου Ρήγα Φεραίου

10:47 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Νοεμβρίου 2016 η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το ΚΕΠ Υγείας που πρόσφατα εγκαινιάστηκε υλοποιούν μια ιδέα του Πνευμονολόγου Βάιου Κυρίτση. Προσφέρουν στους μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού τη δυνατότητα να εκτιμήσουν την αναπνευστική τους λειτουργία με σπιρομέτρηση, μια απλή εξέταση που μετράει τη χωρητικότητα των πνευμόνων

με μια εκπνοή.
Είναι γνωστό δυστυχώς ότι όσοι αρχίζουν σήμερα στη χώρα μας το κάπνισμα το κάνουν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Αρκετά από τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που στο σπίτι τους καπνίζουν οι γονείς και οι υπόλοιποι συγγενείς τους.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι μαθητές με τη φυσιολογική τους αναπνευστική λειτουργία να αποκτήσουν ένα διαβατήριο για υγιεινή ζωή και να μεταφέρουν στο περιβάλλον τους την ανάγκη για καθαρό αέρα.
Οι δράσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα πρόληψης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας(ΧΑΠ), μιας νόσου που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα. Είναι μια ασθένεια που προλαμβάνεται και θεραπεύεται, χαρακτηρίζεται από μόνιμο περιορισμό της ροής του αέρα συνήθως προοδευτικά επιδεινούμενο και σχετίζεται με αυξημένη χρόνια φλεγμονώδη απάντηση των αεραγωγών και του πνευμονικού παρεγχύματος σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια. Οι παροξύνσεις της νόσου και τα συνοδά νοσήματα συνεισφέρουν στη βαρύτητα της ΧΑΠ σε κάθε ασθενή και στη συνολική θνητότητα.

Αποτελεί την 4η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως συνιστώντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που οδηγεί σε αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου εξαιτίας της συνεχιζόμενης έκθεσης του πληθυσμού στους παράγοντες κινδύνου( ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, εξωτερική, επαγγελματική και εσωτερική μόλυνση του αέρα αποτέλεσμα της καύσης ξύλου ή άλλων υλικών βιομάζας) και της γήρανσης του.
Η παγκόσμια πρωτοβουλία για τη ΧΑΠ (Global Initiative For Chronic Obstructive Pulmonary Disease GOLD) σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και τις ομάδες ασθενών με ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν κάθε χρόνο την παγκόσμια ημέρα της ΧΑΠ. Στόχος τους είναι η αύξηση της επαγρύπνησης όσον αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της ΧΑΠ αλλά και τη βελτίωση της φροντίδας ασθενών με αυτή τη νόσο σε παγκόσμια κλίμακα.

Η πρώτη παγκόσμια ημέρα της ΧΑΠ έλαβε χώρα το 2002 και από τότε καθιερώθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως η ετήσια διοργάνωση δραστηριοτήτων μετατρέποντας αυτή τη μέρα σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αφύπνισης και εκπαίδευσης σχετικά με τη ΧΑΠ.
Κάθε χρόνο η GOLD επιλέγει ένα θέμα και σε κάθε χώρα διοργανώνονται από επαγγελματίες υγείας αλλά και από το ευρύ κοινό δράσεις με στόχο τη μείωση του φορτίου της ΧΑΠ.

Η φετινή καμπάνια με θέμα «εισπνέετε τη γνώση» στις 16 Νοεμβρίου 2016 έχει πολλαπλούς στόχους και περιλαμβάνει ανάλογες δραστηριότητες και ενημέρωση του κοινού σχετικά με: την έγκαιρη διάγνωση, τη διαχείρηση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ, την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τη σπιρομέτρηση, τη διακοπή καπνίσματος, τη φυσική δραστηριότητα, την κατάλληλη διατροφή, την παλμική οξυμετρία, την υποστήριξη της αναπνοής, τον προσυμπτωματικό έλεγχο έλλειψης Α1-αντιθρυψίνης και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας ασθενών με ΧΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα