Σπουδαία Διαβαλκανική Συνάντηση για την εμπορία ανθρώπων στον Βόλο

12:03 22/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπρόσωποι 20 περίπου Ιερών Μητροπόλεων από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την παρουσία τους την Διαβαλκανική Συνάντηση με θέμα “ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – TRAFFICKING, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ”, που διοργάνωσαν η Οργάνωση Α21, η Αgape Hellas και το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

του ΥΠ.ΕΞ., στις 18 και 19 Ιανουαρίου στον Βόλο.

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, ειδικά στην εναρκτήρια ομιλία στο Πν. Κέντρο της Μητροπόλεως, όπου ο Στρατηγός ε.α. κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων – Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSII), μίλησε για το μέγεθος του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, τονίζοντας τους κινδύνους που κρύβονται στο “σκοτεινό διαδίκτυο” και που καθιστούν το trafficking μια σύγχρονη πραγματικότητα. Ο κ. Σφακιανάκης προειδοποίησε ιδιαίτερα για την εξαπάτηση των ανυποψίαστων ανήλικων ατόμων μέσω του διαδικτύου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η κ. Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια του Οργανισμού Α21 στην Ελλάδα, ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, ο κ. Εμμανουήλ Τουφεξής, γενικός δ/ντής της Agape Hellas, καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, ο κ. Βασίλης Μαρκογιαννάκης.

Το Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλίας, το ζήτημα του Trafficking προσέγγισαν ειδικοί, προερχόμενοι από διάφορους επιστημονικούς χώρους.

Ο κ. Δημήτρης Κοντούδης, Συντονιστής της Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, πληροφόρησε το κοινό για τις μορφές της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και για τα σημάδια αναγνώρισης των θυμάτων, ενώ εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής 1109, η οποία έχει συντελέσει, σε συνεργασία με τις αρχές, στον εντοπισμό περισσότερων από 40 θυμάτων μόνο για το 2018.

Η κ. Ειρηάννα Πεκοπούλου – Γκολέτσου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια CBT, ανέλυσε την συμπεριφορά και τις ψυχικές διαταραχές, που συνήθως χαρακτηρίζουν τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και πώς αυτές εμποδίζουν, πολλές φορές, τα άτομα να αναζητήσουν βοήθεια.

Η κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., προκάλεσε την Χριστιανική κοινότητα να κάνει την αυτοκριτική της και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει απέναντι σε αυτό το μείζον-μεταξύ άλλων-έμφυλο έγκλημα. Παράλληλα, πρότεινε και πρακτικές εφαρμογές της θέσης του “πλησίον” όπως π.χ. το να οριστεί ημέρα προσευχής για το Trafficking, ή το να υπάρχει γραφείο της Εκκλησίας για την αρωγή των θυμάτων.

Ο κ. Εμμανουήλ Τουφεξής, Γενικός Δ/ντής της Agape Hellas τόνισε την ανάγκη να εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας με πράξεις και να μη φοβόμαστε να αναλαμβάνουμε δράση, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Να είναι τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού η “νεφέλη και η στήλη της φωτιάς”, που προστατεύει τους συνανθρώπους μας από τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται μέσα στην “έρημο αυτού του κόσμου”.

Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στάθηκε στην αξία που έχει κάθε άνθρωπος, όντας “εικόνα του Θεού” και ταυτόχρονα αναγνώρισε την ευθύνη που έχει η Εκκλησία, και η κοινωνία εν γένει, να γνωρίζει και να αντιδρά σε τέτοια φαινόμενα. Πολύ χαρακτηριστικά παρότρυνε τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των Μητροπόλεων να “τολμούν” να ασχοληθούν με το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και έκανε λόγο για το πώς καθένας μας αξίζει να γίνει φορέας ελπίδας έστω και για ένα από τα άτομα που βρίσκονται στην σκλαβιά.

Σκοπός της Συνάντησης, εκτός από την πληροφόρηση σχετικά με το Trafficking, ήταν και η ενθάρρυνση των θεσμών, των φορέων και των μεμονωμένων ατόμων να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν, ώστε να συμβάλλουν στην οριστική εξάλειψη του εγκλήματος και στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Κάθε τοπική εκκλησιαστική κοινότητα μπορεί να αποτελέσει κανάλι διάδοσης αυτής της πληροφόρησης και κινητοποίησης ενάντια στην αδικία.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα