Στα χνάρια των ανταρτών στην Καλλιπεύκη

11:49 28/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των ανταρτών της 123 ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Αυγούστου.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε περίπου τις 10 π.μ. και ολοκληρώθηκε στη 1 μ.μ.. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ

και της ΚΝΕ, αγωνιστές του ΔΣΕ και νεολαία με αυτοκίνητα έφτασαν μέχρι την περιοχή της Καλλιπεύκης. Στις στάσεις της διαδρομής ο Θανάσης Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, έδειχνε τα αποτυπώματα – τεκμήρια των τόπων δράσης της 123ης Ταξιαρχία.
Η πρώτη στάση του ιστορικού αυτού περιπάτου έγινε στην τοποθεσία απέναντι από το ρέμα Καραβίδα, κοντά στον Άγιο Αθανάσιο, όπου βρίσκονταν ο καταυλισμός της 123 της ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Η δεύτερη στάση ήταν στην Πατωμένη (Αη Γιάννη), όπου βρίσκονταν το Κέντρο Διερχομένων. Από εκεί ο περίπατος συνεχίστηκε μέχρι την τρίτη στάση όπου βρίσκονταν το Νοσοκομείο. Η τελευταία στάση έγινε στον Άη Γιάννη, τόπο που ήταν η διοίκηση της 123 ταξιαρχίας του ΔΣΕ και εκεί έγινε και η αποκατάσταση της αναμνηστική πλάκας καθώς η προηγούμενη είχε καταστραφεί.
Επίσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από το Θ. Σερδένη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Από τις πρώτες μέρες της συγκρότησης ανεξάρτητων αντάρτικων ομάδων, δόθηκαν δεκάδες μάχες στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στον Όλυμπο, Νότιο Όλυμπο, Κίσσαβο, Μαυροβούνι, Πήλιο ως την Όθρη. Στην πορεία αυτών των ομάδων καθοδηγήθηκε στρατιωτικά με τη συγκρότηση τους σε Αρχηγείο Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ. Στις αρχές του 1948 μετά την απόφαση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ για τη δομή των στρατιωτικών τμημάτων, το Αρχηγείο Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ μετονομάστηκε τον Μάη του 1948 σε 123 Ταξιαρχία με διοικητή τον Φεραίο (Μιχάλη Παπαδάμο) και με έδρα την Πατωμένη (Αη Γιάννη) στον νοτιανατολικό Όλυμπο πάνω από το χωριό Καλλιπεύκη (Νεζερός). Είχε στη δύναμή της 3 τάγματα, και λόχο μεταφορών, με έμπειρους διοικητές και μαχητές ατσαλωμένους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜΕΛΑΣ. Ως υπηρεσίες είχε, λόχο διαβιβάσεων, πληροφοριών, υγειονομική μονάδα, μονάδες χώρου, διάφορα Φρουραρχεία, σαμποτέρ, τυπογραφειο κ.τ.λ. Ήταν ενταγμένη στην 1η Μεραρχία με διοικητή τον Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη που είχε στη δύναμή του 4 Ταξιαρχίες (123-138-192 και την ταξιαρχία ιππικού)».
Στη συνέχεια τόνισε ότι»: Διδασκόμαστε από την ιστορική μας πορεία με τα μάτια στραμμένα στις προκλήσεις του σήμερα.
Έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν γύρω από τη χώρα μας, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών απειλούν να βάλουν το λαό μας σε νέες περιπέτειες, αφού πρώτα του στέρησαν κάθε δικαίωμα να απολαύσει τον κόπο του, ρημάζοντας το εισόδημά του, προς χάριν της μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, ο λαός να μην πέσει θύμα της εξαπάτησης από τον Πρωθυπουργό με το Διάγγελμά του από την Ιθάκη γιατί:
Η μνημονιακή πραγματικότητα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο πυρήνας και της δικής του πολιτικής, που συνέχισε με συνέπεια την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν «νέα εποχή» βασίζεται στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.
Η «επόμενη μέρα» θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό μέτρο. Αντίθετα, δεσμεύεται ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, καλώντας το λαό να ξεχάσει όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.
Η στρατηγική ταύτιση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν κρύβεται, όσο κι αν το επιδιώκουν με ψευτοδιλήμματα για «αντιδεξιά» – «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπα, για «πρόοδο – συντήρηση», που θυμίζουν «ξαναζεσταμένη σούπα» του χρεοκοπημένου δικομματισμού.
Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που ορισμένοι προβληματίζονται και διστάζουν μπροστά στους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά και τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.
Αλλά, αλήθεια, ήταν καλύτεροι οι συσχετισμοί όταν δόθηκε ο αγώνας ενάντια στον πάνοπλο χιτλερικό στρατό, όταν ξεκινούσε η συγκρότηση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ αργότερα και τόσοι άλλοι αγώνες που έδωσε ο λαός μας χέρι χέρι με το ΚΚΕ;
Φυσικά και όχι, γιατί εμείς ξέρουμε και το εμπεδώνουμε μελετώντας τη θεωρία μας, αλλά και την 100χρονη Ιστορία μας, ότι οι συσχετισμοί δεν είναι στατικοί. Είναι για να αλλάζουν. Τους παίρνεις υπόψη σου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υποτάσσεσαι σε αυτούς, δεν τα διπλώνεις.
Με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ισχυρή ΚΝΕ και με αναγενημμένο και καλά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, καμιά δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο για τις κατακτήσεις, για ανατροπές, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.
Τιμή και δόξα στους Κομμουνιστές συντρόφους που πέσανε στα πεδία της 100χρονης ταξικής πάλης.
Τιμή και δόξα στις Μαχήτριες και τους Μαχητές του ΔΣΕ, που τιμούμε σήμερα, εδώ στην έδρα της 123 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ».
Ο ιστορικός περίπατος αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας και ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού όπου τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έδωσαν την υπόσχεση για συνέχιση του δίκαιου αυτού αγώνα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα