Στα ίχνη της αγριόγατας (Video)

18:27 23/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αγριόγατα είναι το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με καταγεγραμμένη παρουσία στον ελλαδικό χώρο. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσω ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος, καταγράφει τα ίχνη της μέσω χρήσης συστήματος τηλεμετρίας στην προστατευόμενη περιοχή Κορώνειας-Βόλβης.

Η Αγριόγατα ή «Αγριόγατα η κοινή» είναι ένα είδος μικρόσωμου σαρκοφάγου θηλαστικού που μοιάζει πολύ με την οικόσιτη γάτα και η παρουσία της είναι ευρέως διαδεδομένη

στην Ευρώπη και την δυτική Ασία. Στην Ελλάδα, συναντάται σε μεγαλύτερο αριθμό κοντά σε υγροτόπους, όπου μπορεί να βρει άφθονη τροφή.

Η αγριόγατα είναι θηρευτής με προτίμηση στα ποντίκια, ενώ ως κρυπτικό είδος, προτιμά να μένει καλά κρυμμένη στην πυκνή βλάστηση τόσο για να κυνηγήσει όσο και για να προστατευτεί. Παρά τις δυσκολίες στην καταγραφή τους, η ομάδα του πανεπιστημίου κατάφερε τον Οκτώβρη να εντοπίσει και να συλλάβει τις  πρώτες αγριόγατες .

Η πρώτη αγριόγατα εντοπίστηκε στο δάσος της Απολλωνίας, εξ ου και το όνομά που της δόθηκε, Απόλλων. Ακολούθησαν η Ήρα, η Αφροδίτη, η Άρτεμις και ο Άρης. Σε κάθε μια από αυτές περάστηκε ειδικό κολάρο, ώστε η ομάδα να μπορέσει να καταγράψει τη δραστηριότητά τους καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής  εικόνα κατανομής του πληθυσμού της στον ελλαδικό χώρο.

Η αγριόγατα δεν έχει φυσικό θηρευτή . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τον πληθυσμό της είναι ο άνθρωπος.

Απειλή για το είδος μπορεί να αποτελέσει και ο υβριδισμός, η αλλοίωση δηλαδή του DNA της αγριόγατας κατά τη διασταύρωση της με οικόσιτη. Γι αυτό η ομάδα, σε συνεργασία με το τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συλλέγει και βιολογικό υλικό προκειμένου να εξετάσει τη γενετική της ταυτότητα, το ποσοστό υβριδισμού αλλά και την υγεία της.

Η δράση της διεπιστημονικής ομάδας εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα « εκτίμηση της χωρικής συμπεριφοράς της αγριόγατας σε προστατευόμενες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα» το οποίο διαχειρίζεται το τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με μέλη της κτηνιατρικής του ΑΠΘ και το ινστιτούτο δασικών ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο ενίσχυσης των νέων ερευνητών.

Το είδος της αγριόγατας έχει μελετηθεί ελάχιστα ενώ στην Ευρώπη εκτενέστατα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βρεθούμε στο χείλος της εξαφάνισης χωρίς να το γνωρίζουμε, ανέφερε η Δέσποινα Μίγκλη, υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Ακριβής καταμέτρηση δεν έχει γίνει. Η ομάδα θα υπολογίσει κατά προσέγγιση ένα ποσοστό υβριδισμού με την οικόσιτη γάτα που οδηγεί πρακτικά σε εξαφάνιση του είδους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα