Στη Βουλή το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων

18:18 4/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στο τραπέζι πέφτει το θέμα των πλειστηριασμών για τους οποίους έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2013. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς δήλωσε, πως «τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προσέλθουν σε διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών», γιατί όπως δήλωσε, υπάρχει κίνδυνος, αν παραταθεί και άλλο η περίοδος του ''παγώματος'', «να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί που θα έχουν ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών».«Θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο
προβληματισμό, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με όλα αυτά τις αναστολές πλειστηριασμών που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων που αν βγουν μαζικά τότε έξω από καθεστώς της αναστολής τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Για προκλητικές αλλαγές στον ισχύοντα νόμο προκειμένου να ωφεληθούν οι τράπεζες έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης. «Το νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή είναι υποδεέστερο ακόμη και από αυτό που κάνουν οι τράπεζες από μόνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

«Αντιμετωπίζουμε το νομοσχέδιο ως ένα μόνο βήμα. Δεν είναι η λύση που περίμενε η κοινωνία ούτε και η οριστική λύση που απαιτούσε η οικονομία. Είναι ακατανόητη η μη υπαγωγή στις διατάξεις, των κόκκινων δανείων», ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, κ. Θάνου Μωραϊτη.Για νομοσχέδιο, αποτέλεσμα της πειθήνιας υποταγής στην τρόϊκα έκανε λόγο η εισηγήτρια των αν. Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη και επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτηση του κόμματος μετά και τις αλλαγές που θα φέρει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο.Νομοσχέδιο που βάζει υποθήκη και στις πρώτες κατοικίες χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ο εισηγητής της Χ.Α Ηλίας Παναγιώταρος.

«Το νομοσχέδιο δεν δίνει ρεαλιστική προοπτική και είναι κατώτερο και των αναγκών και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για την επίλυση αυτού το μεγάλου προβλήματος. Πρέπει να γίνουν διορθώσεις ώστε και να δοθούν καλύτερες προοπτικές και να υπαχθούν μεγαλύτερες κατηγορίες πολιτών στις διευκολύνσεις.», δήλωσε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.Τέλος από πλευράς ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος Αλέκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που αναγκάζει τα λαϊκά νοικοκυριά να σηκώσουν το βάρος προκειμένου να διασφαλιστούν οι τράπεζες με κάθε τρόπο. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται να υπαχθούν:

Απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Γι αυτά τα δάνεια θα χορηγείται:1. Περίοδος χάριτος 48 μηνών.2. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.3. Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν:1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),3. άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία, για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση είναι:1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)2. το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Νωρίτερα κόντρα είχε ξεσπάσει μεταξύ του υφυπουργού κ. Σκορδά και της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που είχε επιλεχθεί από την κυβέρνηση για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. Με τη διαδικασία διαφώνησαν και κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με αποτέλεσμα να αποφασιστεί πως το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει τη διαδικασία του επείγοντος η οποία δίνει το περιθώριο της ακρόασης κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα