Στις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από βροχοπτώσεις το ΙΓΜΕ

18:00 12/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτοψίες στις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις της 15ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Όπως επισήμανε ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «επειδή είναι μεγάλη η καταστροφή που υπέστη η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η υπηρεσία επικαλέστηκε συνεργασία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και

του ΙΓΜΕ, ώστε οι γεωλόγοι να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Πιερία».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην περίπτωση των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του 2016 στο Δήμο Θερμαϊκού. «Χθες ήρθε η απάντηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη ότι έχει ενημερώσει το Ινστιτούτο να μεταβεί στην Πιερία για να ξεκινήσει τις αυτοψίες», είπε και εκτίμησε ότι θα γίνουν ως τα Χριστούγεννα, προκειμένου στη συνέχεια η Πολιτική Προστασία να προχωρήσει στη σύνταξη του τεχνικού δελτίου που θα επισυνάψει προς το υπουργείο για να ζητήσει χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις.
Για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 40 χρόνων στην Πιερία έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, η οποία επισήμανε ότι μετά τις πλημμύρες σημειώθηκαν στην περιοχή και βροχοπτώσεις που επιδείνωσαν την κατάσταση. Η ίδια αναφέρθηκε και στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ανέφερε ότι είχε γίνει μια σημαντική σωστική παρέμβαση το περασμένο καλοκαίρι, ενώ για τα έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «θα πάμε παντού».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Παναγιώτης Μαυρίδης, διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία για το θέμα και επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, όπου διαπίστωσε ότι θα πρέπει να καθαριστεί το ρέμα Βαφύρα, που περνά από το χώρο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία έχουν σημειωθεί καταστροφές και στον αρχαιολογικό χώρο, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν εργασίες με τα χέρια. Για το σκοπό αυτό ζήτησε μια εκτίμηση του κόστους.
Στο μεταξύ, δρομολογούνται ενέργειες για την αποκατάσταση τρύπας στο οδόστρωμα του δικτύου στην περιοχή της Καρίτσας, που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ενώ γίνονται άμεσα επεμβάσεις στο Παππά ρέμα, το άνοιγμα του οποίου έχει φτάσει μόλις το μισό μέτρο κάτω από τη γέφυρα, λόγω της συσσώρευσης φερτών υλικών. Σωστικές παρεμβάσεις γίνονται επίσης στα ρέματα του Βαρικού και της Νέας Εφέσου, καθώς και στην παραλία της Κατερίνης αλλά και σε μικρά ρέματα που εκβάλλουν στην παραλία.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», υπέβαλε ερωτήματα για τις διαδικασίες αποκατάστασης, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν όλες οι εργασίες με επίκληση έκτακτης ανάγκης, γιατί υπάρχει πρόβλημα και με τις τιμές και με το δημοσιονομικό έλεγχο.
Την ελπίδα να γίνει καλή διαχείριση του δημόσιου χρήματος εξέφρασε η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά». «Θα γίνουν οι εργασίες στις πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις, μέσα στο πλαίσιο που μας δίνει ο νόμος. Θα δούμε ποια έργα μπορούν να βγουν με διαγωνιστικές διαδικασίες», απάντησε η κ. Μαυρίδου.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα