Στο EWG της Πέμπτης για διερεύνηση των προθέσεων των θεσμών

11:09 9/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης, 12 Ιανουαρίου, στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα, ελπίζοντας σε αποσαφήνιση των προθέσεων των δανειστών αναφορικά με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Ομως, ο πήχης των προσδοκιών για συμφωνία εντός του μήνα έχει χαμηλώσει.

Την κυβέρνηση στο EWG

αναμένεται να αντιπροσωπεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Το θέμα της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίσθηκε τον προηγούμενο μήνα αναμένεται επίσης να θιγεί.

Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να έχουν τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους τους και άλλους για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, οι προσδοκίες για άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων υποχώρησαν μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βανέσα Μοκ δήλωσε ότι είχε λεπτομέρειες για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών και παρέπεμψε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η ίδια διευκρίνησε ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά αυτό εξαρτάται από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αλλά αυτό έχει καταστεί δύσκολο. Σημειώνεται ότι το επόμενο τακτικό Eurogroup θα συνέλθει στις 20 Φεβρουαρίου.

H συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ερωτηματικό ενώ οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε επιμέρους τεχνικά θέματα, π.χ. τα εργασιακά, δημοσιονομικό κενό του 2018, παραμένουν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά γενναία μέτρα για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο. Ομως, το Βερολίνο διαφωνεί και έχει οχυρωθεί πίσω από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2018 που μιλά για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, αν χρειασθεί, μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018.

Εναλλακτικά, το ΔΝΤ εμφανίζεται ζητά την νομοθέτηση νέων επίπονων, δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Η κυβέρνηση δεν το αποδέχεται αλλά συζητά την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018 σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο.

Σχετική είδηση: Κομισιόν: Δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών

Keywords
Τυχαία Θέματα