Στους 19 τα θύματα του κορονοϊού (live+video)

15:25 24/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζει την επέλασή του ο επικίνδυνος κορονοϊός παγκοσμίως με 16.000 θύματα σε δεκάδες χώρες. Μια γυναίκα κι ένας άνδρας ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι τα δύο νέα θύματα της νόσου covid-19. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 695, ενώ νοσηλεύονται 114, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας,

καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 8 με 10.000 έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από τον κορονοϊό.Έχουν πάρει εξιτήριο 29 ασθενείς. Την ίδια ώρα, 40 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έχουν μείνει αλώβητες από τον ιό.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Οι 14 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Εξιτήριο έχουν πάρει 29 ασθενείς. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.

Σήμερα ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Τρίπολη. Πρόκειται για έναν 80χρονο από χωριό της βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στο Ρίο. Ιχνηλατούνται οι επαφές ενώ ήδη η σύζυγός του είναι σε καραντίνα και ελέγχεται.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοπροστασίας και πιστής τήρησης των αυστηρών μέτρων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν επιπλέον 2.145 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ο κ. Τσίοδρας επισήμανε ότι η καμπύλη της επιδημίας δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο και ο ρυθμός μετάδοσης του επικίνδυνου ιού δεν φαίνεται να έχει μειωθεί, αλλά ούτε και να έχει αυξηθεί δραματικά.

Α.Εξαδάκτυλος: Τα κρούσματα αυξάνονται κάθε φορά που ανοίγει μια εξώπορτα – Δεν υπάρχει φάρμακο θεραπείας (video)

Στο στοίχημα της ανάσχεσης εξέλιξης του επικίνδυνου ιού που παλεύουν να κερδίσει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην ΕΡΤ Αθ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ. “Πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε ως ασθενείς. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω” είπε. “Επιπεδώνουμε την καμπύλη της επιδημίας, “επιπεδώνοντας” τον καναπέ και κρατώντας κλειστή την πόρτα” τόνισε.

«Ο ιός δεν τα πάει καλά με τη ζέστη», είπε στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι πρώτες ελπιδοφόρες κλινικές μελέτες αναμένονται μέσα στον Απρίλιο.

«Νοσηλεύουμε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες»

Την αγωνία όσων δουλεύουν στο σύστημα υγείας να μην χαθεί κανείς από την αλυσίδα σωτηρίας των ασθενών, εκφράζει η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με πνευμονίες λόγω κορονοϊού, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες ασφάλειας, για να μην κολλήσουν οι ίδιοι και να μην μεταφέρουν τον κορονοϊό στους συναδέλφους και στο σπίτι τους.

«Οι περισσότεροι, όταν επιστρέφουμε σπίτι, αφήνουμε παπούτσια έξω ή σε χαλάκι με χλωρίνη, βγάζουμε προσεκτικά και πλένουμε ρούχα, όσο μπορούμε κοιμόμαστε χώρια απ´ τους δικούς μας, φοράμε μάσκα όταν είμαστε κοντά ή και όταν ετοιμάζουμε φαγητό. Καθαρίζουμε κινητά, κλειδιά και πόμολα και πλένουμε καλά τα χέρια μας», τονίζει.

Η κ. Γκάγκα, που είναι μέλος ΔΣ της global health alliance against respiratory disease του ΠΟΥ, τονίζει ότι η έγκαιρη αγωγή είναι σημαντική στις πνευμονίες και στους νοσηλευόμενους και πως οι καπνιστές και οι άρρωστοι με ΧΑΠ είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονίες.

Όσον αφορά τους νέους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, επισημαίνει:

«Νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα, η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος».

Είναι ένα καινούργιο νόσημα για το οποίο «μαθαίνουμε κάθε μέρα για να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθούμε κάθε λεπτομέρεια και πρωτόκολλο, κάθε νέα μελέτη και φάρμακο. Και μας νοιάζει να προσφέρουμε την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς, ιατρικά και ανθρώπινα. Να ξέρουν ότι τους φροντίζουμε σωστά και ότι είμαστε εκεί, δίπλα τους» επισημαίνει.

Έκκληση από πνευμονολόγο του “Σωτηρία”: Εμείς δεν θέλουμε χειροκρότημα. Θέλουμε να μείνετε σπίτι

«Κοιτάζεις το συνάδελφο σου μέσα στα μάτια, ξέρεις ότι φοβάται, αλλά κάθεται μέσα στη νύχτα ξάγρυπνος και κοιτάζει το ένα περιστατικό μετά το άλλο. Καθόμαστε στα επείγοντα 15 και 16 ώρες την ημέρα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς. Ένας μάχιμος γιατρός του «Σωτηρία», που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο (60-70%) των περιστατικών κορονοϊού στη χώρα. Αυτή τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να αναχαιτίσουμε τον ιό, λέει ο επιμελητής Α της πέμπτης πνευμονολογικής κλινικής. «Δυστυχώς σήμερα παρά το λοκ ντάουν, δεν είδα καμία διαφορά στην κίνηση από τις προηγούμενες μέρες. Ευχαριστούμε όσους το έχουν καταλάβει και μένουν σπίτι. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει καθολικό. Εμείς δεν θέλουμε χειροκρότημα. Αλλά επειδή ρισκάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, παρακαλώ τον κόσμο να μείνει σπίτι υγιής».

Ο κ. Χειλάς ανέφερε ότι καθημερινά αυξάνεται η δουλειά και οι διασωληνώσεις. «Bεβαίως νοσεί ένα μικρό κομμάτι σοβαρά, αλλά από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 20%, απαιτεί διασωλήνωση.Το 90% του κόσμου θα το περάσει χωρίς να το καταλάβει. Η διαφορά όμως με τη γρίπη είναι ότι οι σοβαρά νοσούντες θα το περάσουν με διασωλήνωση.’Αρα θα απαιτηθούν κρεβάτια, άρα μείνετε μέσα να περιορίσετε την μετάδοση, γιατί δεν είναι μόνο το δικό μας σύστημα με ελλείψεις. Όλα τα υγειονομικά συστήματα βρέθηκαν απροετοίμαστα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δημοσιεύσεις ήδη από το 2015, περί πιθανής πανδημίας από κορονοϊό σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature».

Όσον αφορά την κατάσταση στο «Σωτηρία» μας λέει ότι το 60% των μόνιμων πνευμονολόγων είναι άνω των 60 ετών. «Δουλεύουμε με ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρούς, νοσηλευτές. Και τα καταφέρνουμε. Χρειαζόμαστε μέτρα ατομικής προστασίας. ‘Αλλοτε έχουμε. ‘Αλλοτε δεν έχουμε. Χρειαζόμαστε ενίσχυση», είπε.

Και οι γιατροί του Νοσοκομείου Λάρισας που δίνουν και αυτοί καθημερινό αγώνα ζητούν σε αυτόν τη συνδρομή των πολιτών με το να μείνουν σπίτι τους.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα