Στους ΧΥΤΑ καταλήγουν τα απόβλητα του κορονοϊού (Video)

11:15 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Καθημερινά από νωρίς το πρωί βγαίνουν στους δρόμους της πόλης. Φορούν προστατευτική στολή και ειδικά γάντια. Είναι οι άνθρωποι που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθαριότητας και φροντίζουν να διατηρούν τις πόλεις χωρίς σκουπίδια. Στον μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συλλέγουν καθημερινά, προστέθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες και τα απόβλητα του κορονοϊού.

Τα απόβλητα του κορονοϊού δεν ανακυκλώνονται. Μεταφέρονται στους χώρους υγειονομικής ταφής όπου και θάβονται μαζί με άλλα σκουπίδια. Το πότε θα αποσυντεθούν παραμένει άγνωστο καθώς, μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες

μιας χρήσης αλλά και γάντια, είναι φτιαγμένα από πλαστικό, υλικό που μένει αναλλοίωτο στο περιβάλλον ακόμη και για αιώνες. Η κατάληξή τους στους ΧΥΤΑ είναι προς το παρόν μονόδρομος και η διαχείριση τους αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος.

Τα απορρίμματα των μπλε κάδων καταλήγουν στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και διαχωρίζονται με συνδυασμό μεθόδων. Η διαδικασία περιλαμβάνει και τη  χειρονακτική διαλογή. Πολλές φορές εργαζόμενοι έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με μολυσμένα απόβλητα.

Τα απόβλητα προς ανακύκλωση πρέπει να διατηρούνται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  τουλάχιστον για 72 ώρες,  προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορονοϊού στα απόβλητα, όπως συστήνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.

Μπορεί οι μάσκες μιας χρήσης να εμποδίζουν της εξάπλωση του κορονοϊού ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Καινοτομίας Πλαστικών Αποβλήτων στο Λονδίνο, εάν κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούσε μία χειρουργική μάσκα καθημερινά για έναν ολόκληρο χρόνο, αυτό θα δημιουργούσε πάνω από 124.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων πλαστικών απορριμμάτων. 66.000 τόνους μολυσμένων αποβλήτων και 57.000 τόνους πλαστικών συσκευασιών.

Σε έρευνα της, η περιβαλλοντική οργάνωσης OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ εκτιμά ότι φέτος κατασκευάστηκαν  52 δισεκατομμύρια μάσκες για να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της πανδημίας. Από αυτές, το 3%, δηλαδή περισσότερες από 1,5 δισεκ. θα καταλήξουν στους ωκεανούς με τη μορφή μικροπλαστικών.

Η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων μασκών από τον γενικό πληθυσμό θα μείωνε σημαντικά τα πλαστικά απόβλητα. Σύμφωνα με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων, γάντια, μάσκες, μαντιλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα πρέπει να τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, ιδανικά βιοδιασπώμενες,  τις οποίες θα κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και στη συνέχεια θα απορρίπτουμε στον πράσινο κάδο. Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε ποτέ τις σακούλες έξω από τους κάδους.

Ακτιβιστές περπατούν και μαζεύουν μάσκες

Ο βρετανός ακτιβιστής Εντμουντ Πλατ μαζί με τον Γάλλο φωτορεπόρτερ Φρεντ Μουνς είναι δύο φίλοι που έθεσαν έναν κοινό στόχο. Να περπατήσουν 880 χλμ, όσο δηλαδή είναι η απόσταση Μασσαλία-Παρίσι μαζεύοντας  από τον δρόμο χιλιάδες χρησιμοποιημένες μάσκες μίας χρήσης και διαδίδοντας το μήνυμά τους για ένα καθαρότερο και χωρίς απορρίμματα περιβάλλον. 

Μαζί  με τις μάσκες μαζεύουν και άλλα απορρίμματα, όπως κουτάκια μπίρας ή αναψυκτικών, μπουκάλια, γόπες από τσιγάρα αλλά και σακούλες με φαγητά. Λένε μάλιστα πως κάθε φορά που φτάνουν κοντά σε μία πόλη, το αντιλαμβάνονται από τον όγκο των απορριμμάτων που συναντούν. 

Το ταξίδι τους ξεκίνησε την 1η του Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου με την άφιξή τους στο Παρίσι. Συνολικά κατάφεραν να συγκεντρώσουν από τους δρόμους 6,300 μάσκες. Μέσα από την δράση τους ευελπιστούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να μειώσουν τα σκουπίδια που πετούν και να χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό στη ζωή τους. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα