Στρασβούργο/Γενεύη: Ασαφές το μέγεθος μετάδοσης του κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς ασθενείς

23:42 10/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση ΕΡΤ  Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Αμετακίνητος στην παραδοχή ότι παραμένει ασαφές πόσο εύκολα και υπό ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορωνοϊός από ασυμπτωματικά άτομα, παραμένει για τρίτη φορά μέσα σε 72 ώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας πως απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές μελέτες, ενώ από τις λιγοστές που υπάρχουν προκύπτει ότι η μετάδοση χαρακτηρίζεται ως πολύ σπάνια, μια τοποθέτηση που προκάλεσε την Δεύτερα σύγχυση.

Σε σχετική διευκρίνιση

που δόθηκε από την επικεφαλής επιδημιολόγο τονίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η μετάδοση μπορεί ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί από ασυμπτωματικούς ασθενείς τις πρώτες 2-3 ημέρες, όποτε οι ίδιοι παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό χωρίς να έχουν συμπτώματα, παρά μόνο μια πιθανή περιορισμένη αδιαθεσία, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι ασθενείς κυρίως προσυμπτωματικοί θα παρουσίαζαν εμφανή σημάδια της λοίμωξης.

Η ίδια επικαλούμενη μελέτες μοντελοποίησης μετάδοσης της ασθένειας που έχουν διεξαχθεί, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά περίπου το 40% της μετάδοσης μπορεί να προέρχεται από ασυμπτωματικούς ασθενείς, ενώ το μερίδιό τους, επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σύμφωνα με την ίδια μοντελοποίηση εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6 έως και 41%. Οι χώροι όπου θα μπορούσε να επιταχυνθεί η μετάδοση του ιού και από ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι χώροι συνάθροισης όπως μπαράκια, θερινά ή κλειστά κλαμπ ακόμη και γυμναστήρια, όπου η δυνατή ομιλία λόγω του θορύβου, το τραγούδι ή η σωματική άσκηση θα μπορούσαν να απελευθερώσουν σταγονίδια με τα οποία θα μεταδοθεί ο ιός μεταξύ των θαμώνων ή αθλουμένων. Η παραδοχή όμως αυτή, επεσήμανε η κ. Μαρία βαν Κερκόβε θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από επιστημονικές μελέτες.

Νωρίτερα χθες και πριν τις νέες διευκρινήσεις ορισμένοι εμπειρογνώμονες είχαν αμφισβητήσει τη δήλωσή του Π.Ο.Υ, ότι η μετάδοση είναι «πολύ σπάνια», υποστηρίζοντας ότι αυτή η καθοδήγηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τις κυβερνήσεις καθώς επιδιώκουν την άρση των περιορισμών.

Παράλληλα το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine προειδοποίησε ότι η μετάδοση από φαινομενικά υγιείς ανθρώπους, δηλαδή ασυμπτωματικούς θα μπορούσε να αποδειχθεί ως Αχίλλειος πτέρνα του ελέγχου της πανδημίας Covid-19.

Εν τω μεταξύ προκαταρκτικές μελέτες από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να είναι μολυσματικά έως και 8 με 9 ημέρες, ενώ τα άτομα με σοβαρότερα συμπτώματα από 6 έως 15 ημέρες.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για πιο επιθετική συμπεριφορά του ιού

Παράλληλα όπως τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός παραμένει επίσης ασαφές το πως θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός τους επόμενους μήνες και αν θα υπάρξει νέα κορύφωση. Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Μαϊκ Ραϊαν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων από την Νότια Αμερική, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα συμπεριφερθεί πιο επιθετικά ή η μετάδοση του θα είναι μεγαλύτερη και πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος της άφιξης του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο ως προς την μετάδοση είναι επίσης ασαφής.

Υπογράμμισε δε ότι κανείς δεν πρέπει να βασιστεί στην προσδοκία της αλλαγής εποχής ή θερμοκρασίας ως απάντηση στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Εξάλλου ο ίδιος όσον αφορά την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μέσω κλιματιστικών επεσήμανε ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα