Στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ χωρίς την επίδειξη πυραύλων

11:56 9/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Χιλιάδες στρατιώτες τους οποίους ακολούθησαν το πυροβολικό και άρματα μάχης παρέλασαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Βόρειας Κορέας, η οποία όμως απέφυγε να επιδείξει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που της έχουν κοστίσει πολλαπλές διεθνείς κυρώσεις.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προτίμησε να δείξει τη φιλία του με την Κίνα υψώνοντας το χέρι του απεσταλμένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ την ώρα που χαιρετούσαν το πλήθος μετά την παρέλαση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (RPDC), όπως είναι το επίσημο όνομα

της χώρας, ανακηρύχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1948, τρία χρόνια μετά τη διαίρεση της χερσονήσου από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κατά τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα μεγάλα γεγονότα δίνουν παραδοσιακά τον ρυθμό στο πολιτικό ημερολόγιο πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που έχει μια προτίμηση στους στρογγυλούς αριθμούς. Είναι συνήθως μια ευκαιρία για την επίδειξη του τελευταίου υλικού.

Όμως η υπερβολική επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες, μετά τη συνάντηση τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα έχει την τρίτη συνάντηση κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Πιονγκγιάνγκ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μια ομοβροντία 21 κανονιοβολισμών, δεκάδες μονάδες πεζικού παρέλασαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, ορισμένες εξοπλισμένες με γυαλιά νυκτερινής όρασης ή εκτοξευτήρες ρουκετών RPG, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, εγγονού του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και τρίτου της κυβερνώσας δυναστείας.

Ο Λι Ζιανσού, ένα από τα επτά μέλη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθόταν δίπλα του στο βήμα.

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης ακολούθησαν, ενώ υπερίπταντο αεροσκάφη που σχημάτιζαν τον αριθμό 70. Καταδιωκτικά που έβγαζαν κόκκινους, λευκούς και μπλε καπνούς –τα χρώματα της βορειοκοροεατικής σημαίας– πέρασαν πάνω από τον πύργο Τζούτσε, το μνημείο της πολιτικής φιλοσοφίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ήταν η σειρά των πυραύλων, παραδοσιακής κορύφωσης των παρελάσεων. Όμως επιδείχθηκαν μόνο Kumsong-3, πύραυλοι κρουζ κατά σκαφών και Pongae-5, μηχανισμοί εδάφους-αέρος.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη των Hwasong-14 και 15, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ενδοχώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλαξαν τα στρατηγικά δεδομένα όταν έγινε η δοκιμή τους πέρυσι.

«Θα λέγαμε πως οι Βορειοκορέατες προσπάθησαν πράγματι να ελαχιστοποιήσουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα» του γεγονότος, σχολίασε ο Τσαντ Ο’Κάρολ, διευθυντής του Korea Risk Group.

«Δεν υπήρξαν ICBM, IRBM (πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς), η παρουσία των οποίων δεν θα ήταν πολύ ευτυχής σε αυτή τη συγκυρία όπου η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευθεί στην τελευταία αποπυρηνικοποίηση, Νομίζω πως αυτό έχει γίνει καλά αντιληπτό.»

Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση, παρέλασαν χιλιάδες πολίτες συνοδευόμενοι από άρματα με οικονομικά θέματα και εκκλήσεις για την επανένωση της χερσονήσου.

Τον Απρίλιο, ο Κιμ είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών της χώρας του έχει αποπερατωθεί και κατέστησε τη «σοσιαλιστική οικονομική οικοδόμηση» τη νέα στρατηγική προτεραιότητά του.

Προσκλήσεις στάλθηκαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, όμως μόνο ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ απάντησε με την παρουσία του. Το ιερό τέρας του γαλλικού κινηματογράφου Ζεράρ Ντεπαρντιέ ήταν κι αυτός στη γιορτή, καθήμενος στην κάτω πλευρά του επίσημου βήματος.

Μετά την πολιτική παρέλαση, ο Κιμ και ο Λι χαιρέτισαν το πλήθος με τον Βορειοκορεάτη να σηκώνει το χέρι του προσκεκλημένου του.

Το Πεκίνο είναι ο μεγάλος προστάτης και εμπορικός εταίρος του Βορρά. Έπειτα από χρόνια πάγου λόγω των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν σαφώς φέτος, επιτρέποντας στον Κιμ να συναντήσει τον Σι τρεις φορές στην Κίνα.

Οι υποθέσεις για ερχομό του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ δεν υλοποιήθηκαν – ο τελευταίος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα παραμένει ο Χου Τζιντάο το 2005.

Όμως, σύμφωνα με τον Ο’Κάρολ, φαίνεται πως η Πιονγκγιάνγκ θέλει να προωθήσει τη σχέση της με το Πεκίνο.

«Αυτό έχει συνέπειες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ βεβαίως γιατί η Κίνα παραμένει ένας πολύ σημαντικός παίκτης και η παρουσία της εδώ μαζί με μια αντιπροσωπεία τόσο υψηλού επιπέδου έχει σκοπό να το υπενθυμίσει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια «οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας, όμως η Πιονγκγιάνγκ έχει δεσμευθεί μόνο να εργαστεί για μια αποπυρηνικοποιημένη χερσόνησο, ένας ευφημισμός που επιδέχεται όλες τις ερμηνείες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα