Συμφωνία Βερολίνου-ΔΝΤ χωρίς ανάλυση χρέους προβληματίζει την Αθήνα

15:16 19/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Δημήτρη Κοντογιάννη

Το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ σε μια λύση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα που δεν θα συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) ανησυχεί τουλάχιστον κάποιους αξιωματούχους στην Αθήνα καθώς η ΕΚΤ

είναι πιθανόν να μην το βρει ικανοποιητικό για την συμμετοχή των ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE). Πως τοποθετείται η Γαλλία.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως διαβλέπει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές και να βελτιωθεί το κλίμα ώστε να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Απο την σκοπιά της, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει μέσω δηλώσεων υψηλόβαθμων στελεχών της ότι θα εξετάσει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αφού πραγματοποιήσει την δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Ομως, στελέχη της ΕΚΤ και άλλοι θεωρούν μάλλον απίθανο να αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο με την δική της DSA αν το ΔΝΤ δεν κάνει το ίδιο.

«Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να βγάλει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς το DSA του ΔΝΤ,» τονίζει αξιωματούχος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετάσχει με δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να διευκρινίζει αν θα συνοδεύεται από DSA του ΔΝΤ.

Ορισμένοι στην Αθήνα ανησυχούν μήπως το Βερολίνο και το ΔΝΤ τα βρούν μεταξύ τους ώστε να βάλλει μεν λεφτά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς DSA και να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Είναι κάτι που βολεύει και τις δυο πλευρές, παραδέχονται.

Η γαλλική πλευρά, η οποία είναι ενήμερη, φέρεται να έχει διαμηνύσει σε κατ’ ιδίαν επαφές ότι είναι αντίθετη με ένα τέτοιο ντιλ μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να φθάσουν σε μια συμφωνία ώστε το τελευταίο να βάλλει λίγα δισ. ευρώ στο πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται να βγάλει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο μέσω της ανάλυσης DSA.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το Eurogroup συμφωνούσε στην εξαγορά του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και ταυτόχρονα το Ταμείο έδινε μικρό δάνειο στην Ελλάδα που δεν θα ξεπερνούσε το ποσό που η χώρα δικαιούται με βάση την ποσόστωση (quota) που της αναλογεί.

H ποσόστωση της Ελλάδας ανέρχεται σε 2,42 δισ. SDRs (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) από τον Φεβρουάριο του 2016. Τα SDRs είναι ένα καλάθι νομισμάτων που περιλαμβάνει το ευρώ, το δολάριο, την στερλίνα, το γιεν και το κινεζικό γουάν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βρήκαμε, ένα ευρώ ισούται με 0,81 SDRs και επομένως η ελληνική ποσόστωση εκτιμάται σε λίγο κάτω από 3 δισ. ευρώ με βάση τους υπολογισμούς μας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 12-13 δισ. ευρώ και φέρει επιτόκιο γύρω στο 3,5% ενώ λήγει σε λίγα χρόνια, π.χ. το 2022-2013.

Αντίθετα, τα δάνεια του ESM φέρουν επιτόκιο χαμηλότερο ή κοντά στο 1% και έχουν μεγάλη μέση διάρκεια, π.χ. 30 χρόνια. Επομένως, η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ απο τον ESM συμφέρει την Ελλάδα και ελαφρύνει το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα