Σύμφωνο συνεργασίας ΑΠΘ-Harvard

18:51 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αυτό το μέρος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από όπου μιλάω τώρα, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, αντιπροσωπεύουν για ανθρώπους σαν εμένα τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό»: τα παραπάνω δήλωσε ο Αμερικανός, καθηγητής Γκρέγκορι Νάτζ (Gregory Nagy), διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), που λίγο πριν υπογράψει με τον πρύτανη του ΑΠΘ

το μνημόνιο τριετούς συνεργασίας των δύο φορέων, μίλησε με θερμά λόγια για τους Έλληνες, για τα ιδανικά που αντιπροσωπεύει για εκείνον η Ελλάδα και για τη διαχρονική προσφορά του Eλληνισμού στην ανθρωπότητα.
«Θα μιλήσω από καρδιάς» ξεκαθάρισε εξαρχής ο κ. Νατζ και μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Ελλάδα εφηύρε τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία, τον οργανωμένο αθλητισμό. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΑΠΘ χαρακτήρισε «παγκοσμίου κλάσης» το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, το οποίο, όπως εξήγησε, μέσα από τις σειρές δημοσιεύσεών του «δημιουργεί τις καριέρες των ανθρώπων», που στη συνέχεια, εκπροσωπώντας ό,τι καλύτερο στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, θα βρεθούν στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέιλ, της Χαϊδελβέργης.
«Στον κόσμο που αλλάζει θέλουμε να παίζουμε ρόλο και στα εκπαιδευτικά και στα ερευνητικά πράγματα, με τους ανθρώπους μας, αλλά και με τις δυνατότητες που μας δίνουν εξαιρετικές συνεργασίες όπως αυτή» επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα συμβάλλει στην ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ διδακτόρων και ερευνητών της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, μέσα από τις ανταλλαγές, αλλά και τη χρήση των βιβλιοθηκών εκατέρωθεν, «με την ελπίδα ότι θα αναπτυχθούν ακόμη πιο ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο προγραμμάτων. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με όσες δυνάμεις έχουμε, αυτό είναι το μέλλον για τα πανεπιστήμια, τα οποία θεωρούν ότι έχουν θέση στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου», πρόσθεσε ο κ.Μήτκας.
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όμως ο φυσικός του χώρος παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της αντιπροσωπείας του Κέντρου στην Ελλάδα, καθηγητή Ιωάννη Πετρόπουλο. «Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ξεκινούμε αυτή τη συμφωνία στον φυσικό χώρο του Κέντρου, ο οποίος είναι η Ελλάδα και δη με ένα Τμήμα Φιλολογίας, όπως είναι το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, ένα τμήμα αιχμής σε όλον τον κόσμο», επισήμανε, εκτιμώντας πως «η πραγμάτωση αυτής της συμφωνίας, όχι μόνο θα είναι επωφελής, αλλά θα αποδειχθεί και θαυματουργός κατά κάποιον τρόπο -και δη σε αυτούς τους συγκεκριμένους χρόνους, καθώς εμπλουτίζονται πνευματικά και τα δύο μέρη της».
«Η ευτυχής συγκυρία υπογραφής του συμφώνου είναι μία απάντηση και από τις δύο πλευρές σε αυτό που λέμε κρίση των ανθρωπιστικών σπουδών» είπε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.
To Κέντρο Ελληνικών Σπουδών αποτελεί σημαντικό κόμβο του διεθνούς δικτύου του Πανεπιστημίου του Harvard, με βασικό σκοπό λειτουργίας την υποστήριξη των ελληνικών σπουδών και την προβολή των ανθρωπιστικών αξιών. Επιπλέον, επεκτείνει και συμπληρώνει την αποστολή του μητροπολιτικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον (Center for Hellenic Studies, Washington) και επιδιώκει μέσα από ποικίλες δράσεις την εφαρμογή του θεμελιακού ιδρυτικού σκοπού του, δηλαδή την προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού.
Στόχος της συμφωνίας με το ΑΠΘ είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, η υποστήριξη της διδασκαλίας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικότερα στον τομέα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας και η υποστήριξη νέων ερευνητών, που έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα