Συμβούλιο της Ευρώπης: Όχι στη χρήση όπλων LBD σε κινητοποιήσεις

14:02 26/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Να ανασταλεί η χρήση των LBD [όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών] στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης της τάξης στη Γαλλία προκειμένου να υπάρξει καλύτερος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητάει το Συμβούλιο της Ευρώπης, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

«Εν αναμονή μιας αναθεώρησης» της «αρχής χρησιμοποίησης όπλων ενδιάμεσης ισχύος», οι γαλλικές αρχές πρέπει να «αναστείλουν τη χρήση των LBD στο πλαίσιο των επιχειρήσεων

διατήρησης της τάξης», δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτίμησε πως τα όπλα τύπου LBD ήταν πλήρως προσαρμοσμένα στις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν», παρατήρησε ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση στην επίσημη απάντησή της.

Στις 4 Φεβρουαρίου, 2.060 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, και 69 από αυτών η κατάσταση κρίθηκε «απολύτως επείγουσα», καθώς και 1.325 μέλη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αν και η Επίτροπος «καταδικάζει σθεναρά τη βία που διαπράχθηκε σε βάρος των μελών των δυνάμεων της τάξης» και «εκφράζει λύπη για τον σημαντικό αριθμό των τραυματιών στις τάξεις τους», υπενθυμίζει επίσης πως «το κύριο καθήκον τους (…) συνίσταται στην προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Ο αριθμός και η σοβαρότητα των τραυμάτων που προκλήθηκαν στους διαδηλωτές «θέτουν εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης με τον σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών», εκτιμά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Καλεί τις γαλλικές αρχές σε μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του κινήματος.

Η Επίτροπος καλεί επίσης τις αρχές να μην προκαλέσουν «υπερβολικούς περιορισμούς στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης» μέσω της πρότασης ενός αμφιλεγόμενου νόμου που ενέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου η Εθνοσυνέλευση.

Επικρίνει «την εξουσία που δόθηκε στους νομάρχες (…) να απαγορεύουν σε ένα άτομο που αποτελεί ‘απειλή ιδιαίτερης βαρύτητας για τη δημόσια τάξη’ από το να συμμετέχει σε μια διαδήλωση», εκτιμώντας πως πρόκειται για «σοβαρή επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης».

Η Ντούνια Μιγιάτοβις προτείνει επίσης να εγκαταλειφθεί «η μετατροπή σε αδίκημα της εθελοντικής απόκρυψης ‘χωρίς νόμιμο κίνητρο’ όλου ή μέρους του προσώπου μέσα ή στην άμεση περιοχή μιας διαδήλωσης».

Στη επίσημη απάντησή της, η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως θέλησε να ορίσει επακριβώς τη φύση του αδικήματος για τις διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων «διαπράττονται ή κινδυνεύουν να διαπραχθούν ταραχές στη δημόσια τάξη».

Το κείμενο αναμένεται να επιστρέψει στη Γερουσία στις 12 Μαρτίου για δεύτερη ανάγνωση, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι σύντομα θα εγκριθεί οριστικά.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας πανευρωπαϊκός διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο, έχει 47 μέλη. Αποστολή του είναι να προωθεί τη δημοκρατία και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα