ΣΥΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέδρια για τις συνέργειες των μουσειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

21:38 5/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το συνέδριο «ΤΟ Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο».

Στην Αθήνα το συνέδριο για τα μουσεία που διοργανώνουν η πρεσβεία των ΗΠΑ

στην Αθήνα, το Μουσείο Μπενάκη και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, οι διοργανωτές απευθύνουν έκκληση σε επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπροσώπους οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο οι συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς και φορείς μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν.

Καλεσμένοι ομιλητές στο συνέδριο της Αθήνας είναι οι:

– Θάνος Αργυρόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Marina Abramovic Institute (Η.Π.Α)
– Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Athens Partnership (Ελλάδα)
– Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Ελλάδα)
– Barbara Polla, Ιδρύτρια, Sharing Perama project (Ελλάδα)
– Patrick Presch, Επιμελητής Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Κοινού, Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου (Γερμανία)
– Carol Rogers ΜΒΕ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Τομέας Εκπαίδευσης και Επισκεπτών, Εθνικά Μουσεία Λίβερπουλ (Βρετανία)
Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν & Επίκουρος Καθηγητής, Harvard University Extension School (Η.Π.Α.)
– Γιώργος Σαχίνης, Συν-Ιδρυτής, Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project (Ελλάδα)
Scott Stulen, Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ (Η.Π.Α.)
– Μόνικα Νίκη Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
– Βασίλης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής, Οργανισμός Bios & Συν-Ιδρυτής, European Creative Hubs Νetwork (Ελλάδα)

Οι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές του Συνεδρίου θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

– πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη,
– πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους,
– με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με τη πραγματικότητα σήμερα.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite στις 19 Νοεμβρίου. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμο στο blod.gr. Tην ημέρα του συνεδρίου, οι ομιλίες θα μεταδίδονται με απευθείας σύνδεση διαδικτυακά μέσω ΔΙΑΥΛΟΥ.

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Έλληνες και διεθνείς ομιλητές θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη, πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους, με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με την πραγματικότητα σήμερα.

Παράλληλα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η ειδική εκδήλωση Museum World Cafe: Μια άσκηση συνεργειών για επαγγελματίες του πολιτισμού από ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Μέσα από τη δημιουργία πιλοτικών ομάδων εργασίας από επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της παραγωγής ιδεών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στο πολιτιστικό οικοσύστημα της Αθήνας. Βασίζεται στις προτάσεις της πρόσφατης έκθεσης «Athens City Resilience Through Culture» που αποτελεί μια συνεργασία του Γραφείου Βιωσιμότητας και Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, του 100 Resilient Cities και του British Council.

Στις 30 Νοεμβρίου το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης), από τις 11:00-18:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite στις 19 Νοεμβρίου. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα