Συνάντηση Στ.Κοντονή με Μπιλάλ Ουτσάρ

13:03 24/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

O Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε εθιμοτυπικά εχθές με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ. Ο Τούρκος Υφυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση με ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπασπύρου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Μετά τη σύσκεψη ο κ.Κοντονής προέβη στην ακόλουθη

δήλωση:
«Με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας είχαμε μια σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση στο γραφείο μου. Οι συζητήσεις έγιναν με ειλικρίνεια και με διαυγείς όρους. Υπήρξε επίσης διάθεση για περαιτέρω συνεργασία των Υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και των δικαστικών αρχών των δύο χωρών. Θεωρώ ότι η επίσκεψη του Τούρκου Υφυπουργού ήταν απολύτως εποικοδομητική και αυτό θα αποδειχθεί στο πολύ άμεσο μέλλον.
Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Τέθηκε από την πλευρά μας το νομικό πλαίσιο διαχείρισης και ελπίζω να έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική αντιπροσωπεία. Όσον αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος αυτού, τις έχει εκφράσει με απόλυτη διαύγεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δίκης στην Αθήνα ο κ. Κοντονής είπε:
«Το τι θα κάνει περαιτέρω η τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, είναι δικό της θέμα. Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την υπόθεση αυτή είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες.
Όσον αφορά την έκδοση, το θέμα έχει ολοκληρωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά, ότι η απόφαση αυτή δεν μπαίνει σε ζητήματα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς. Αναφέρεται πρωτίστως στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία οι αξιωματικοί αυτοί ενδέχεται να μην έχουν δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή από όλους και πρώτα-πρώτα από την ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή την απόφαση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η τουρκική κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές της».

Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση να επισκεφθώ την Τουρκία, την οποία και αποδέχθηκα».

Keywords
Τυχαία Θέματα