Συνεχείς συσκέψεις για την ευόδωση των αποτελεσμάτων σε Κίνα, Αζερμπαϊτζάν

18:29 20/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στην ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν οι συμφωνίες τις οποίες υπέγραψε η Ελλάδα με την Κίνα, στρέφει τώρα την προσοχή της η κυβέρνηση, που θέλει να αξιοποιήσει το συντομότερο δυνατό τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων. Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, πρώτη ημέρα της επιστροφής του από τα ταξίδια στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να γίνουν πράξη οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Κίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες
στα θέματα που εκκρεμούν, όπως είναι το Δημόσιο και η φορολογική μεταρρύθμιση. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό για τις εκκρεμμότητες του πολυνομοσχεδίου, ενόψει της έκδοσης σειράς υπουργικών αποφάσεων. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά έγινε και προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενεργειακή πολιτική.
Σχετική είδηση: Σύσκεψη για Σύνοδο Κορυφής και για αποτελέσματα της επίσκεψης σε Κίνα - Ο Σαμαράς αύριο στον Πρόεδρο

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα την αποτίμηση του ταξιδιού στην Κίνα και την χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε η λεγόμενη ομάδα συντονισμού, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος. Την ομάδα αυτή αποτελούν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας και ο προϊστάμενος του γραφείου του Πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό Δημήτρης Πτωχός.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Κίνα και έγινε μια συνολική ανασκόπηση των όσων δρομολογούνται για τις επόμενες ημέρες.

«Η επίσκεψη στην Κίνα δεν ήταν μια επίσκεψη δημοσίων σχέσεων. Έγινε, λοιπόν, σήμερα μια σύσκεψη για την παρακολούθηση των όσων δρομολογήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου.

«Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε μια σύσκεψη συντονισμού μετά το πετυχημένο ταξίδι της Κίνας. Ο κάθε υπουργός αναλαμβάνει τις δικές του εκκρεμότητες να τις παρακολουθεί από εδώ και μπρος και όλους μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Για την Κίνα, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα πως η στόχευση ήταν να μπει η Ελλάδα στα πλάνα της οικονομικής αυτής υπερδύναμης και αυτό έγινε, και σημασία έχει τώρα να υπάρξει και συνέχεια. Ειδικότερα στο κομμάτι της ανάπτυξης, κινεζικοί σιδηρόδρομοι και Cosco θέλουν να συμμετέχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ εκφράστηκε ενδιαφέρον για το "Ελευθεριος Βενιζέλος", για περιφερειακά αεροδρομια και λιμάνια και για τον νέο διεθνή αερολιμένα που θα κατασκευαστέι στην Κρήτη.

Παράλληλα, συμφωνίες υπήρξαν και στους κλάδους του τουρισμού, όπου στόχος είναι όχι μόνο επισκέψεις Κινέζων τουριστών στη χώρα μας, αλλά και επενδύσεις, ενώ σημαντικές συμφωνίες υπεγράφησαν και στον τομέα της ναυτιλίας και των ναυπηγείων.

Αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.

Την Πέμπτη θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλευτεί τη θετική χρονική συγκυρία για τη χώρα, με δεδομένο το γεγονός ότι το τελευταίο 48ωρο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχουν πολλά θετικά άρθρα για την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα