Συνέντευξη Στ.Κοντονή στο κανάλι της Βουλής

13:44 16/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Βουλευτής Zακύνθου και πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε συνέντευξη για θέματα της επικαιρότητας στην εκπομπή «Πρωινή ανάγνωση», στο κανάλι της Βουλής.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη μομφή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη, για την τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Θεωρώ ότι είναι απολύτως προσβλητική συνολικά για το στράτευμα, γιατί οποιοσδήποτε στρατιωτικός οδηγηθεί στην αποστρατεία, είτε δια της παραιτήσεως, είτε δια του τέλους της επαγγελματικής

του σταδιοδρομίας, έχει όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης σε αυτή την χώρα. Επομένως, αυτό που ακούστηκε είναι απολύτως προσβλητικό. Επίσης, είναι ιστορικά ελέγξιμο, υπό την έννοια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ΓΕΕΘΑ στελεχώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στην τελευταία κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Ιωάννης Ντάβος ανέλαβε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, με ειδική εντολή να διεκπεραιώσει την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Επομένως, αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, μαρτυρούν είτε ότι δεν έχει ιστορική μνήμη, είτε ότι δεν γνωρίζει την πρόσφατη πολιτική ιστορία, είτε ότι δεν του δίνουν τις σωστές πληροφορίες. Εν πάση περιπτώση, δεν μπορεί να ταυτίζεται ένας δημοκρατικός αξιωματικός, ο κ. Αποστολάκης με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη ο οποίος ανέλαβε τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ τοποθετούμενος από την κυβέρνηση των αποστατών στην οποία είχε πρωτοστατήσει και ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι με τον απελθόντα Υπουργό Εθνικής Άμυνας πέρα από τη συνεργασία, υπήρχαν και σημεία αντιπαράθεσης κάνοντας ειδική μνεία σε νομοσχέδια που είχε εισηγηθεί ο ίδιος, τα οποία ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει να αποσυρθούν, όπως το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
Για δε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανέφερε: «Πιστεύω ότι έκανε λάθος ο κ. Καμμένος διότι, αν ανατρέξετε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα δείτε ότι είχε εξαγγελθεί η σύνθετη ονομασία. Επομένως, αυτό που πράττει σήμερα η κυβέρνηση, είναι αυτό που είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα πράξει και είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Το σημαντικό για μία κυβέρνηση συνεργασίας, οι οποίες θα είναι μόνιμες από εδώ και πέρα, είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να υλοποιούνται. Αυτές δεσμεύουν και τους Βουλευτές»

Για το ζήτημα των μετακινήσεων των Βουλευτών δήλωσε: «Μου κάνει εντύπωση και είναι στοιχείο φαρισαϊσμού όταν μέχρι σήμερα έχουν μετακινηθεί αρκετοί Βουλευτές προς άλλα κόμματα. Όταν τα άλλα κόμματα έπαιρναν Βουλευτές δεν υπήρχε πρόβλημα, ίσα ίσα υπήρχαν διθύραμβοι για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις από τα ΜΜΕ. Όλη αυτή η υποκρισία πρέπει να έχει και όρια, ειδικά όταν λέγεται κάτι τέτοιο από τη Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γι΄αυτό το λόγο, οι πολιτικοί οφείλουν να δείχνουν συνέπεια και σοβαρότητα στις απόψεις τους και να μην βάζουν, προσχηματικά, αστερίσκους και υποσημειώσεις ώστε να δικαιολογούν την αλλαγή στις απόψεις τους. Κατέληξε, λέγοντας ότι αυτή η πρακτική «δίνει μια εικόνα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει σοβαρό πολιτικό προσωπικό καθώς για μικροκομματικούς λόγους ακυρώνουμε την εθνική ευθύνη που πρέπει να διαπερνά την δράση μας και τη ψήφο μας».

Για το ζήτημα της υπερψήφισης της συμφωνίας δήλωσε: «Όσο μεγαλύτερο αριθμό συγκεντρώσει αυτή η διεθνής συμφωνία η οποία τερματίζει ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα είχε υποστεί μια κολοσσιαία διπλωματική ήττα τόσο το καλύτερο θα είναι για τη συμφωνία καθώς θα ενισχύσει το κύρος της σε όλα τα επίπεδα. Έχω την άποψη, ωστόσο, ότι πρέπει να μένουμε σε αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει πλειοψηφίες οι οποίες δεν είναι ανάγκη να είναι απόλυτες. Επομένως, θα είμαι ικανοποιημένος αν αυτή η συμφωνία υπερψηφιστεί κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κ.Γεννηματά η οποία υποστήριξε ότι έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές, ανέφερε «Η κ. Γεννηματά πανηγύριζε όταν ανέλαβε κυβέρνηση μειοψηφίας το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ισπανία. Η ουσία είναι ότι όταν μια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης έχει όλες τις συνταγματικές δυνατότητες να προχωρήσει. Η τακτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών πρέπει να τελειώσει. Γιατί, λοιπόν, ζητάει εκλογές μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ;».

Τέλος, αναφέρθηκε στις στοχοποιήσεις Βουλευτών που έχουν ταχτεί υπέρ της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι αναπτύσσεται από τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας μια πρακτική τρομοκράτησης. Δυστυχώς, ανέφερε, βρισκόμαστε σε συνθήκες του 1963 τότε που η ΕΡΕ και η ΕΚΟΦ με παρόμοιες μεθόδους έβαλλε κατά βουλευτών του δημοκρατικού τόξου, πρακτική η οποία κατέληξε, στο αποκορύφωμα της, στη δολοφονία του Λαμπράκη. Αντιθέτως, όπως ανέφερε «η Αριστερά έχει καταγγείλει διαχρονικά αυτές τις πρακτικές, θεωρώντας ότι πλήττουν την δημοκρατία. Εμείς είχαμε καταδικάσει εξαρχής οποιοδήποτε επεισόδιο βίας κατά βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα