Συνέντευξη Τύπου: Ένας μήνας μετά τον «Ιανό» – Απολογισμός

21:01 1/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πλημμύρα της πόλης της Καρδίτσας δε θα μπορούσε να αποφευχθεί είπαν σε όλους τους τόνους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Κουτρουμάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Αγοραστός παρέπεμψε στους ειδικούς, όπως ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας ο οποίος μίλησε για ένα χαοτικό φαινόμενο το οποίο για πρώτη φορά παρατηρήθηκε, με δυο μετεωρολογικά φαινόμενα να συνδυάζονται πάνω από την Καρδίτσα.

Ο

κ. Τσιάκος ανέφερε ότι τo ανάχωμα στον Καράμπαλη, όπως είναι φτιαγμένο, είναι χαμηλότερο από την πλευρά της Μαύρικας σε σχέση με την πλευρά της Καρδίτσας. Τα νερά που φύγανε από τον Καράμπαλη έφτασαν μέχρι το γήπεδο και όχι στο κέντρο… Πράγματι υπήρχαν κορμοί στα ποτάμια αλλά κατέβηκαν από τα ορεινά. Το νερό διέλυσε τα πάντα. Είναι μια λάθος προσέγγιση και οπτική να λέμε ότι φταίει κάποιος για την πλημμύρα. Πρέπει να λειτουργήσουμε θετικά και να δούμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, κατέληξε ο κ. Τσιάκος.

Ο κ. Κωστής Νούσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις 12.54 το μεσημέρι της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία του Υπουργείου στέλνει ένα έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχει πουθενά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «… Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για τον απεγκλωβισμό των Ρομά στη Μαύρικα. Υπήρχαν μηχανήματα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, όπως στη γέφυρα του Καράμπαλη, στο Γαβρά, πίσω από το νοσοκομείο και σε χωριά. Από το πρωί ενισχύαμε τα αναχώματα, υπήρχαν ντεπό με αδρανή υλικά πάνω από 2000 κυβικά, τα οποία ρίξαμε στα αναχώματα. Δυστυχώς ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος που τα ποτάμια δεν άντεξαν.
Εκείνο το βράδυ σώζαμε ανθρώπους. Βρέθηκα και στο Ρούσσο, και στην Κρανιά, και στη Μαγουλίτσα και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας. Κλείσαμε το σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά και το τεχνικό απέναντι από το Παλέρμο» και χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, στέλνοντας αγγελιοφόρους”.

Ο κ. Κουτρουμάνος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Υπηρεσία του δεν απέκτησε ποτέ από τους προκατόχους στη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας, ή παλαιότερα της Νομαρχίας Καρδίτσας, οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο που να υποδεικνύει συγκεκριμένα σημεία, ή ενέργειες, σε περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη και στο Νομό.  « Μην έχουμε αυταπάτες, δεν αντιμετωπίζονταν το φαινόμενο. Λένε κάποιοι δεν είχατε σακιά. Πόσα να είχαμε και πού να τα χρησιμοποιήσουμε; Πού ξέραμε σε ποιο σημείο θα υπερχείλιζε το νερό. Δεν μας κληροδότησε κανένας, ως Διεύθυνση, από τους «μετά Χριστόν προφήτες» που διατέλεσαν και ιθύνοντες κάποιο σχέδιο για περίπτωση πλημμύρας”.

Ένας μήνας μετά τον «Ιανό»

Αρχικά στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί η Καρδίτσα» και στη διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Καρδίτσα, ύψους 300 εκατ ευρώ. . Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποκαταστάσεις από την περιφέρεια Θεσσαλίας σε 93 σημεία, ενώ σε συνεργασία και με το στρατό στήθηκαν γέφυρες, δόθηκε η πρόσβαση σε δρόμους που είχαν κλείσει και καθαρίστηκαν ποτάμια όπως ο Πάμισος, ο Ενιπέας, ο Πηνειός, ο Καράμπαλης. Στο Νομό διατέθηκαν περίπου 9 εκατ. Ευρώ για έργα.
Μέχρι 27/10 δόθηκαν σε 1.714 επιχειρήσεις 13.812.000 ευρώ και σε 934 νοικοκυριά 4.322.000 Ευρώ. Οι καταβολές συνεχίζονται σε όσους έκαναν αίτηση. Συγκεκριμένα έγινα 4.300 αιτήσεις από τις οποίες ελέγχθηκαν 2.300 αιτήσεις και ήδη στάλθηκαν αρμοδίως 70 φάκελοι πλημμυροπαθών επιχειρηματιών που ολοκληρώθηκαν. Θα δοθεί προκαταβολή σύντομα της τάξεως του 20%.
Για τους άστεγους πλημμυροπαθείς ασκήθηκαν πιέσεις και εκδόθηκε η ΚΥΑ για επιδότηση ενοικίου.
Σε ότι αφορά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις για την κατηγορία των πληγέντων στο 100% της παραγωγής τους. Μέχρι στιγμής πληρώθηκαν 4.337 παραγωγοί για αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 177.535 στρεμμάτων. Οι καταβληθείσες αποζημιώσεις είναι ύψους 18.447.000 Ευρώ.
Για χαμένο ζωικό κεφάλαιο έγιναν 388 αιτήσεις στο Ν. Καρδίτσας από 108 κτηνοτρόφους και οι αποζημιώσεις τους για το 100% φτάνουν στο 1.000.000 Ευρώ.
Προκαταβολές σε παραγωγούς που οι ζημιές τους είναι μικρότερες, θα δοθούν μεχρι τις 15 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του Γενάρη θα εχουν εξοφληθεί.
Ο κ. Αγοραστός δήλωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα ενώ, η περιφέρεια απέστειλε στα αρμόδια Υπουργεία τεχνικά δελτία και πίνακα με τα απαραίτητα έργα για να υπάρξει προγραμματισμός εκπόνησης των μελετών και της υλοποίησής τους.

Ο κ. Νούσιος αναφορά σε όλες τις ενέργειες που εγιναν στο νομό « Με οργανωμένο σχέδιο και αφού καταγράψαμε τις ζημιές, άρχισε η αποκατάστασή τους σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Τ.Κ. Με μηχανήματα της Π.Ε Καρδίτσας και μισθωμένα, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις (διανοίξεις, διευθετήσεις κοίτης ποταμών και χειμάρρων, επανακαθαρισμό καναλιών, στήριξη αναχωμάτων κ.α) και μάλιστα σε σημεία όπου η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που είχε αλλάξει τη γεωμορφολογία.
Σημείωσε ότι στην Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, το Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Δούκα και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιοχής μας που είχαν καταστραφεί, θέματα των εργαζομένων σ΄αυτές και βέβαια τις αποζημιώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ζωικό κεφάλαιο. Ένα μήνα μετά έχουμε παραλάβει 3.380 αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν και προχωρά κανονικά η διαδικασία των αποζημιώσεων. Περιφερειακές Ενότητες, Σύλλογοι, Οργανώσεις, μεγάλες εταιρίες, αλλά και απλός κόσμος έστειλε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Τη βοήθεια αυτή συγκεντρώσαμε σε ειδικό χώρο και μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει πάνω από 120 τόνους τρόφιμα, ζωοτροφές, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, αλλά και κοινωνικές δομές, σύμφωνα με τις καταγραφές των Δήμων και των Τ.Κ. Σαφώς και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όμως είμαστε εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα συναρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα, μετά και την έγκριση των σχετικών πιστώσεων».

Ο κ. Τσιάκος είπε ότι την επόμενη μέρα ήρθαν κλιμάκια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπήρξαν γρήγορες αποζημιώσεις. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε κόσμο που ξεσπιτώθηκε. Επρεπε με τις υπηρεσίες μας να γίνουν γρήγορα έλεγχοι. Δώσαμε περίπου 1450 επιδόματα των 600 ευρώ και υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλες 150. Από Δευτέρα θα αρχίσουν και τα επιδόματα οικοσκευών.
Ως Δήμος δώσαμε περίπου 7 εκατ. ευρώ εως σήμερα σε τοπικούς εργολήπτες για αποκαταστάσεις. Μαζέψαμε πάνω από 22.000 τόνους απορριμμάτων που αντιστοιχούν σε σκουπίδια άνω του ενός έτους.
Στάθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ειδκού αναπτυξιακού σχεδίου για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Οι δε ανάγκες σε έργα του Δήμου είναι περίπου στα 100 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνος προσδιόρισε στα 160 εκατ. Ευρώ το ποσό που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι καταστροφές στην ΠΕ Καρδίτσας, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα