Συρία: Μακελειό σε απόσταση 10 χλμ από τη Δαμασκό

13:00 11/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από δύο εκρήξεις ,εκ των οποίων και βομβιστής αυτοκτονίας που τινάχθηκε στον αέρα, σε προάστιο της Δαμασκού όπου βρίσκεται το πιο ιερό για τους σιίτες μουσουλμάνους τέμενος.

Τα κρατικά ΜΜΕ υπενθύμισαν ότι στο ίδιο προάστιο, το Σαγέντα Ζεϊνάμπ, τουλάχιστον τρεις επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους(ISIS) είχαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες φέτος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Μ. Βρετανία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς.

Η περιοχή, η οποία είναι καλά προστατευμένη, αποτελεί γνωστό προπύργιο των δυνάμεων της σιιτικής Χεζμπολά του Λιβάνου, που στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χιλιάδες Ιρακινοί και Αφγανοί σιίτες μαχητές που φτάνουν ως εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτικών δυνάμεων που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ καταφθάνουν στην περιοχή αυτή, που αποτελεί προπύργιο.

Στο μεταξύ, παγίδα θανάτου για 200.000 αμάχους, χαρακτηρίζει η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (OSDH) τη πόλη Μινμπέζ που από το 2014 ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος και πολιορκείται από την υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον αραβο-κουρδική συμμαχία, γνωστή ως «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF).

«Τα μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας βομβαρδίζουν νυχθημερόν την Μινμπέζ και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί δεν μπορούν να φύγουν διότι όλες οι οδικές αρτηρίες είναι κομμένες», τονίζει ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, Μπρετ Μακ Γκερκ επιβεβαιώνει πως πλέον οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «βρίσκονται πλήρως πολιορκημένοι» στο Μινμπέζ, το οποίο χαρακτήρισε ως εφαλτήριο των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα