ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση της ΤτΕ στηρίζει ένθερμα την ασκούμενη πολιτική

18:06 29/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Η Έκθεση της ΤτΕ για ακόμα μια φορά δεν κομίζει τίποτα καινούργιο στο δημόσιο διάλογο, καθώς αναγνωρίζει και καταγράφει μεν την αρνητική κατάσταση στην οικονομία, στηρίζοντας ένθερμα δε την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με την Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Η Έκθεση της ΤτΕ

για τη Νομισματική Πολιτική που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συνεχίζει στον ίδιο μονότονο ρυθμό. Αναγνωρίζει και καταγράφει μεν την αρνητική κατάσταση στην οικονομία, στηρίζοντας ένθερμα δε την ασκούμενη πολιτική που βαθαίνει την κρίση. Ουσιαστικά, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, φαίνεται ότι το μόνο πρόβλημα με το Μνημόνιο για την ΤτΕ, παρά την πληθώρα μελετών και εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα για την αναποτελεσματικότητα και την αχρείαστη βαρβαρότητα των μέτρων, είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του και όχι ο βαθύτατα υφεσιακός και αντικοινωνικός χαρακτήρας του.

Πιο συγκεκριμένα:
• Οι προβλέψεις της ΤτΕ για την πορεία της οικονομίας είναι παρόμοιες με εκείνες της Τρόικα. Κεντρικό σημείο είναι η προσδοκία ανάκαμψης το 2014 – πάντα υπό τον όρο της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων του Μνημονίου. Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο ΟΟΣΑ, ένας οργανισμός που δεν φημίζεται για τις προοδευτικές του θέσεις, προβλέπει ύφεση και για το 2014 της τάξης του 1,2% και περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
• Η Έκθεση προσπαθεί να συντηρήσει το κλίμα της τεχνητής αισιοδοξίας που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση. Κάνει λόγο για την αποκλιμάκωση των spread των ελληνικών ομολόγων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στη μεγάλη ρευστότητα που παρέχουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες και όχι σε βελτίωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία.
• Αναφέρεται με σχεδόν διθυραμβικό τρόπο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα επωμιστεί χρέος €50 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, δεν υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη για το αν και πόσα από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία. Η αναφορά μάλιστα ότι θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δείχνει ότι επί της ουσίας οι τράπεζες δεν πρόκειται για πολλούς ακόμα μήνες να λειτουργήσουν κανονικά.
• Κατά τη συνήθη πρακτική της, η ΤτΕ προβαίνει και σε πολιτικές παρεμβάσεις. Επισημαίνει ότι ένας από τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία είναι ο συγκρουσιακός χαρακτήρας της πολιτικής αντιπαράθεσης, καλώντας σε συνεννόηση για τη συνέχεια της προσαρμογής, δηλαδή της πολιτικής του Μνημονίου.
• Τέλος, σε ορισμένα σημεία προχωρά σε προτάσεις ακόμα και εκτός του πλαισίου του Μνημονίου. Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης, παραθέτοντας και παραδείγματα χωρών που επιβάλλουν υποχρεωτικά την εγγραφή των πολιτών σε αυτούς τους πυλώνες.

Η Έκθεση της ΤτΕ για ακόμα μια φορά δεν κομίζει τίποτα καινούργιο στο δημόσιο διάλογο».

Keywords
Τυχαία Θέματα