ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: “Να αποσυρθεί τώρα το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα”

18:02 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τεράστια προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί το νέο “αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα  της κυβέρνησης”, υποστηρίζει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, σε σχετική ανακοίνωσή τους, ζητώντας παράλληλα την άμεση απόσυρσή του χαρακτηρίζοντας, την όλη διαδικασία εξπρές, αντισυνταγματική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής (24 Απρ 2020) στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό”

της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες. Επιχειρεί ξανά να “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. Είναι αδιανόητο όταν βρισκόμαστε εν μέσω της κλιματικής κρίσης να υπονομεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, διαλύει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου, συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας. Όσα δεν μπόρεσαν δηλαδή να κάνουν πριν το 2015, με το πρόσχημα των μνημονίων.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να επεκταθεί η ανεπαρκής διαβούλευση που έγινε εν μέσω πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο περιέχει 50 επιπλέον άρθρα από όσα κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ορισμένα με φωτογραφικές διατάξεις και “ειδικές” ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις…

Εν μέσω πανδημίας, μόνο δύο βουλευτές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα συμμετείχαν στην Επιτροπή της Βουλής που το επεξεργάστηκε. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από την υπολειτουργούσα Βουλή με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κοροϊδία, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων. Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με τη διαδικασία υπερψήφισης του νομοσχεδίου, αφού το Σύνταγμα ορίζει πως τα νομοσχέδια που αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο περιβάλλον του άρθρου 24 εισάγονται για ψήφιση αποκλειστικά και μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής .

Αναφέρουμε παρακάτω μερικές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος:

α) Περιβαλλοντική αδειοδότηση: Καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος με τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Εξαλείφεται η δημοσιοποίηση και η δημόσια διαβούλευση. Καταργούνται οι υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέσω μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΓΓ ΥΠΕΝ ενώ εισάγονται ιδιώτες αξιολογητές στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, «βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» δηλαδή. Το κορυφαίο όμως δώρο είναι προς την «Ελληνικός Χρυσός», που απαλλάσσεται από τη βάσανο των αδειοδοτήσεων, εντασσόμενη στο «καθεστώς γνωστοποίησης»

β) Χαλάρωση καθεστώτων περιβαλλοντικής προστασίας: Επιτρέπονται δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, προσέγγιση μοναδική παγκοσμίως.

γ) Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης: Οι Φορείς Διαχείρισης, στον πυρήνα της διαμόρφωσής τους, είναι φορείς «τοπικότητας», αποκέντρωσης και διαβούλευσης. Στη θέση των ΦΔ μπαίνει υπηρεσία στην Αθήνα, καταργώντας τα ψήγματα τοπικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης. Επιπρόσθετα, τα Προεδρικά Διατάγματα θα αντικατασταθούν με Υπουργικές Αποφάσεις, σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

δ) Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

ε) Ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας με την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού για ΑΔΜΗΕ

στ) Παραβιάζονται Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να σεβαστεί το κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες που δίνουν μάχη για τη ζωή αυτή την κρίσιμη περίοδο και να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα