Σύστημα ρομποτικού εξωσκελετού δίνει ελπίδες σε παραπληγικούς (video)
Χάρη σε ένα εκπληκτικό επιστημονικό επίτευγμα, οκτώ παραπληγικοί άνθρωποι, που εδώ και χρόνια είχαν μείνει πλήρως παράλυτοι από τη μέση και κάτω, ύστερα από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, επανέκτησαν σε ένα βαθμό τις αισθήσεις του αγγίγματος και του πόνου, καθώς και τον μυϊκό έλεγχο των κάτω άκρων τους.
Το ολοκληρωμένο, υψηλής τεχνολογίας, πρόγραμμα αποκατάστασης, που επιτυγχάνει σημαντική νευρολογική βελτίωση των ασθενών, προσφέρει ελπίδα στους παράλυτους ανθρώπους (λόγω τραύματος, εγκεφαλικού, νευροεκφυλιστικής πάθησης ή άλλης αιτίας) ότι μπορεί να αποκτήσουν ξανά, εν μέρει
Πρόκειται για το μη επεμβατικό πρόγραμμα «Περπατώ Ξανά» (Walk Again Project), με επικεφαλής τον βραζιλιανικής καταγωγής νευροεπιστήμονα Miguel Nicolelis, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Νευρομηχανικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ, που περιλαμβάνει διάφορες συσκευές-διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, όπως ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας (με το οποίο οι ασθενείς χρησιμοποιούν τον νου τους, για να προσομοιώσουν την κίνηση των ποδιών τους), ένα ρομποτικό εξωσκελετό κ.ά.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» (πρόκειται για την πρώτη αναφορά των κλινικών δοκιμών του προγράμματος), δήλωσαν αισιόδοξοι, καθώς, όπως επισημαίνει ο Miguel Nicolelis, «μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε δει αποκατάσταση αυτών των λειτουργιών σε έναν ασθενή, τόσα χρόνια μετά τη διάγνωση της πλήρους παράλυσης».
Η βελτίωση των ασθενών ήταν αισθητή ύστερα από συνδυασμένες προσπάθειες εκπαίδευσης, που κράτησαν περίπου επτά μήνες (τουλάχιστον επί δύο ώρες την εβδομάδα). Για τέσσερις ασθενείς, έπειτα από ένα έτος, οι γιατροί μετέβαλαν τη διάγνωσή τους από πλήρη σε μερική παράλυση.
Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς, που ήταν παράλυτοι από τρία έως 14 χρόνια, μπορούσαν να ασκούν μερικό έλεγχο στην ουροδόχο κύστη τους και στο έντερό τους, μειώνοντας έτσι, τόσο την εξάρτησή τους από τους καθετήρες όσο και τον συνακόλουθο κίνδυνο για λοιμώξεις, οι οποίες είναι συχνές στα άτομα με χρόνια παράλυση.
Τα συστήματα εγκεφάλου-μηχανής επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και σε έναν υπολογιστή ή σε ένα ρομποτικό άκρο.
Στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, το 2014, ένας νεαρός παραπληγικός κατάφερε να κλοτσήσει μια μπάλα, με τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού, ελεγχόμενου από τη σκέψη του. (Φωτ. από την ιστοσελίδα του Walk Again Project).Το νέο πρωτόκολλο αποκατάστασης στοχεύει στο να ενεργοποιήσει ξανά τα διασωθέντα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Όπως διευκρινίζει ο Miguel Nicolelis, «σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με πλήρη παραπληγία, μπορεί να έχουν μείνει ακόμη ανέπαφα μερικά νεύρα. Αυτά μένουν αδρανή για πολλά χρόνια, επειδή δεν υπάρχει κανένα σήμα από τον εγκεφαλικό φλοιό προς αυτά. Όμως, σταδιακά, με την εκπαίδευση μέσω του συστήματος εγκεφάλου-μηχανής, αυτά τα νεύρα μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να μεταφέρονται τα σήματα από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου στη σπονδυλική στήλη».
Στο πρόγραμμα «Περπατώ Ξανά» συμμετέχουν περισσότεροι από 100 επιστήμονες σε 25 χώρες, γιατροί, νευροεπιστήμονες, φυσικοθεραπευτές, μηχανικοί και άλλοι ειδικοί, υπό τον συντονισμό του Nicolelis. Χάρη στον Βραζιλιάνο επιστήμονα, στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, το 2014, ένας νεαρός παραπληγικός κατάφερε να κλοτσήσει μια μπάλα, με τη βοήθεια ενός ρομποτικού εξωσκελετού, ελεγχόμενου από τη σκέψη του.
Στο νέο πρόγραμμα αποκατάστασης για τους παραπληγικούς, οι ασθενείς αρχικά -με τη βοήθεια μιας συσκευής Oculus Rift- μαθαίνουν να κινούν τα άκρα τους σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου δημιουργούν ένα ψηφιακό «αβατάρ» του σώματός τους. Στη συνέχεια, προχωρούν πέρα από την εικονική πραγματικότητα, μαθαίνοντας να ελέγχουν με τον νου τους τόσο τον ρομποτικό εξωσκελετό όσο και άλλο πιο συμβατικό προσθετικό εξοπλισμό, όπως τις συσκευές ZeroG και Lokomat, που βοηθούν στο περπάτημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό το ήξερες: Τι κοιτάζει ένας εργοδότης τα… 6 πρώτα δευτερόλεπτα που βλέπει το βιογραφικό σας;
- Να πανηγυρίσω για την Παπαχρήστου;
- Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο (ανά χώρα)
- Ώρες αγωνίας για την 25χρονη φίλη της Παρασκευής Τσιντώνη που έχει τραυματιστεί σοβαρά από αποκόλληση βράχου στη Μεσσηνία!
- Ρίο: To μυστήριο της πράσινης πισίνας λύθηκε και τώρα αδειάζουν το νερό
- Συγκλονίζει ο πατέρας της 24χρονης που καταπλακώθηκε από βράχο
- Πού θα διαθέσει ο Ιβάν Σαββίδης 15 εκατομμύρια
- 10 διασκεδαστικά και χρήσιμα site που μάλλον δεν ξέρατε καν πως υπήρχαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Βόλος: Πανηγυρίζουν οι Ναοί της Παναγιάς στην Μητρόπολη Δημητριάδος
- Ενεργά τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Τζια
- Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (video)
- Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Τζια (video)
- Σύστημα ρομποτικού εξωσκελετού δίνει ελπίδες σε παραπληγικούς (video)
- Κανονικά ο απόπλους από τα λιμάνια (video)
- Κανονικά ο απόπλους από Πειραιά και Ραφήνα
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Σύστημα ρομποτικού εξωσκελετού δίνει ελπίδες σε παραπληγικούς (video)
- Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Τζια (video)
- Κανονικά ο απόπλους από τα λιμάνια (video)
- Κανονικά ο απόπλους από Πειραιά και Ραφήνα
- Βόλος: Πανηγυρίζουν οι Ναοί της Παναγιάς στην Μητρόπολη Δημητριάδος
- Ενεργά τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Τζια
- Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (video)
- Συρία: Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς και συγκρούσεις στο Χαλέπι
- Εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε όλη την Ελλάδα
- Δύο άπαιχτα έργα του Καμπανέλλη σε πρώτη παρουσίαση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Guardian: Η ελληνική κρίση θα επιστρέψει
- Β. Λεβέντης: Έχει ευθύνες ο Μητσοτάκης για τη μη σύσταση του ΕΣΡ
- Γραφειοκρατία και τυπολατρία για μια συνταγή κι ένα παραπεμπτικό
- ΦΟΥΛΑΜ ΓΙΑ... ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ!
- Πεταλωτής: Παράδοξο να διώκονται αυτοί που αποκατέστησαν το κύρος της χώρας
- Εκδηλώσεις στο Κομμένο Άρτας για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας
- Τα γαλακτοκομικά ασπίδα προστασίας για τους άντρες
- Toυρκία: Αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου ανάπτυξης 4,5%
- Προς ανακατάληψη της Μοσούλης: 6 χωριά στα χέρια Κούρδων μαχητών
- Μπόλτ: «Όταν άρχισα τον αθλητισμό, δεν μου άρεσε» - Φαντάσου να του άρεσε