Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε φράσεις

18:45 31/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αποκωδικοποιεί τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο σε προτάσεις με μεγάλη ακρίβεια.

Αν και προς το παρόν η ανίχνευση της νευρωνικής δραστηριότητας και η μετατροπή της σε λέξεις είναι δυνατή μόνο όταν κάποιος μιλάει φωναχτά, οι ειδικοί θεωρούν πως το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να πληκτρολογήσουν.

Σε δημοσίευσή

τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, οι ερευνητές εξηγούν ότι επέλεξαν τέσσερις ασθενείς με σοβαρές κρίσεις επιληψίας, οι οποίοι είχαν ήδη εμφυτευμένες συστοιχίες ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν φωναχτά πενήντα προτάσεις πολλές φορές την κάθε μία ενώ η ερευνητική ομάδα μελετούσε τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που τα μετέτρεψε σε μια σειρά από αριθμούς. Μέσα από ένα ακόμα φιλτράρισμα, η σειρά των αριθμών μεταφράστηκε σε ακολουθία λέξεων.

Αρχικά οι φράσεις δεν έβγαζαν νόημα. Αλλά όσο το σύστημα συνέκρινε κάθε ακολουθία λέξεων με τις φράσεις που είχαν ηχογραφηθεί, βελτιώθηκε κι έμαθε να αντιστοιχεί τη σειρά των αριθμών με πραγματικές λέξεις, και να προβλέπει ποια λέξη τείνει να ακολουθεί μία άλλη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι κατανοητό.

Το σύστημα δεν ήταν τέλειο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 3% της κάθε φράσης χρειάστηκε διόρθωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα χρησιμοποίησε λιγότερα από 40 λεπτά φωνητικών δεδομένων από κάθε ασθενή. Αν το διάστημα αυτό αντικατασταθεί με χιλιάδες ή εκατομμύρια ώρες ομιλίας, τότε και το τελικό κείμενο θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρτιότερο.

O Δρ. Μανάζ Άρβανε, ειδικός στις διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι τώρα είναι σημαντικό να εξεταστούν τα ηθικά ζητήματα. «Είμαστε πολύ, πολύ μακριά από το σημείο που οι μηχανές θα μπορούν να διαβάζουν το μυαλό μας», είπε. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το σκεφτόμαστε από τώρα».

ΠΗΓΗ: TheGuardian

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα