Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τα εμφράγματα

11:06 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tη δική του μέθοδο πρόβλεψης, για το πόσο πιθανό είναι να πάθει κανείς έμφραγμα στο μέλλον, ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνίτης νοημοσύνης.

Οι γιατροί ξέρουν ότι η πρόβλεψη ενός εμφράγματος είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι, μελλοντικά, το νέο αυτό σύστημα ίσως καταφέρει να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Στέφεν Γουάνγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο τροφοδότησαν με τέσσερις αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Οι αλγόριθμοι

επέτρεψαν στον υπολογιστή να μελετήσει τα ιατρικά αρχεία και να αναπτύξει μόνος του τις δικές του φόρμουλες πρόβλεψης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το σύστημα ανέλυσε ιατρικά στοιχεία από σχεδόν 379.000 ασθενείς, χωρίς να βασίζεται στις φόρμουλες των καρδιολόγων, προκειμένου να βρει μόνο του συσχετισμούς, που μπορεί να δίνουν πληροφορίες για το ποιος κινδυνεύει περισσότερο να πάθει έμφραγμα στο μέλλον.

Για την «εκπαίδευση» των αλγορίθμων αξιοποιήθηκε το 78% των ιατρικών αρχείων. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε η μέθοδος πρόβλεψής στο υπόλοιπο 22% των ιατρικών περιστατικών. Χρησιμοποιώντας ιατρικά στοιχεία του 2005, το σύστημα προέβλεψε καρδιαγγειακά επεισόδια που θα συνέβαιναν σε εύρος 10 ετών. Για να διαπιστωθεί η ορθότητα των αλγορίθμων, οι προβλέψεις του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ελέγχθηκαν με βάση την πραγματική εξέλιξη των ασθενών έως το 2015.

Στο δείγμα των 83.000 ανθρώπων, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να προβλέψει σωστά 355 περισσότερους ασθενείς που κινδύνευαν με έμφραγμα, σε σχέση με τη μέθοδο των γιατρών.

Σε ποσοστό, η ακρίβεια πρόβλεψης των τεσσάρων αλγορίθμων ήταν κατά μέσο όρο 74,5% έως 76,4%, έναντι 72,8% της φόρμουλας των καρδιολόγων.

Το υπολογιστικό σύστημα λαμβάνει υπόψη του περισσότερους παράγοντες κινδύνου, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις φόρμουλες των γιατρών, όπως οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις, η λήψη κορτικοστεροειδών από το στόμα, η αρθρίτιδα, η νεφρική νόσος κ.ά. Εντούτοις, αποδείχθηκε πως δεν υπολογίζει άλλους παράγοντες, όπως ο διαβήτης, που οι γιατροί θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αιτία για την εμφάνιση εμφράγματος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις των αλγορίθμων θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό των ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα