Τα αρώματα της Γκρας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

19:31 30/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η τέχνη της αρωματοποιίας της πόλης Γκρας (Grasse) που βρίσκεται στα 12 χιλιόμετρα από τις Κάννες στη νότια Γαλλία, είναι πλέον στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η τέχνη αυτή περιλαμβάνει τις παραδοσιακές τεχνικές συγκομιδής των λουλουδιών, τη γνώση των πρώτων υλών και τον μετασχηματισμό τους και την τέχνη της σύνθεσης του αρώματος.

«Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών απαιτεί δεξιότητες και γνώσεις σχετικές

με τη φύση, το έδαφος, το κλίμα, τη φυσιολογία των φυτών και τις καλλιέργειες. Οι κάτοικοι της Γκρας συνέβαλαν στην τελειοποίηση αυτής της τεχνογνωσίας, η οποία μεταδίδεται ανεπίσημα μέσω μιας μακράς μαθητείας που συνεχίζει να γίνεται κυρίως σε τοπικά αρωματοποιία », αναφέρει η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, στην απόφασή της, η επιτροπή καλεί τη Γαλλία «να εξετάσει τον υψηλό κίνδυνο υπερβολικού μάρκετινγκ» αυτού του προϊόντος και την ενθαρρύνει να επικεντρωθεί στις κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές του καθώς και τη διαφύλαξή του.

Από τον 17ο αιώνα, η πόλη της Γκρας έχει ταυτιστεί με την παραγωγή αρώματος και στην περιοχή υπάρχουν πολλές εταιρείες που σχετίζονται με αυτή τη βιομηχανία. «Αυτή η αναγνώριση καθιστά δυνατή κυρίως την προστασία των καλλιεργειών των λουλουδιών, του γιασεμιού, του τριαντάφυλλου, της βιολέτας και άλλων», δήλωσε ο Ζαν-Πιέρ Λελού, πρώην δήμαρχος της πόλης του οποίου ήταν και η πρωτοβουλία.

Μάλιστα, τα δύο τρίτα της γαλλικής παραγωγής εκχυλισμάτων που προορίζονται για αρώματα και τρόφιμα παράγονται στην Γκρας. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του ‘30, στην περιοχή υπήρχαν 1.200 έως 1.300 καλλιεργήσιμα εκτάρια, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 80. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, το ενδιαφέρον έχει ανανεωθεί και πέντε νέοι παραγωγοί έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ενώ το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον καλλιεργήσιμων περιοχών.

ΠΗΓΗ: 20minutes

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα