Τα μάτια στρέφονται στην S&P-Xωρίς εκπλήξεις η απόφαση του ΔΝΤ

11:35 21/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, την απόφασή του για την διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στον απόηχο της απόφασης του ΔΝΤ να εγκρίνει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την χώρα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης έως και 1,6 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Η απόφαση της S&P αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την πολυαναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας

στις αγορές.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να εκδώσει νέα 5ετή ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από 5% αλλά είναι ασαφές αν αυτό θα γίνει αυτόνομα ή στα πλαίσια της διαχείρισης του παθητικού (liability management), π.χ. μια ανταλλαγή με τα ομόλογα που λήγουν το 2019.

Τα ελληνικά ομόλογα εμφάνιζαν μικρές μεταβολές την Παρασκευή, έχοντας πιθανώς προεξοφλήσει την απόφαση του ΔΝΤ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 5,27% και του 2ετούς στο 3,45%, δηλαδή λίγο υψηλότερα σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η S&P ήδη δίνει τον υψηλότερο βαθμό μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα αλλά παραμένει στη κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου.

Η S&P θα μπορούσε να αφήσει αμετάβλητο τον σημερινό βαθμό αξιολόγησης, να αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας σε θετικές που είναι προθάλαμος μελλοντικής αναβάθμισης ή να αναβαθμίσει κατευθείαν τον βαθμό σε «Β» ή υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s (S&P) αξιολογεί την Ελλάδα με «Β-» και σταθερές προοπτικές έναντι «CCC» της Fitchratings και «Caa2» της Moody’s.

Η απόφαση της S&P έρχεται στον απόηχο της αναμενόμενης απόφασης του ΔΝΤ να εγκρίνει την κατ’ αρχήν συμφωνία για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης έως και 1,6 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιηθεί αν τα μέτρα ελάφρυνσης των Ευρωπαίων πιστωτών καταστήσουν το ελληνικό χρέος φερέγγυο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος παραμένει μη διαχειρίσιμο ακόμη κι αν υλοποιηθούν πλήρως όλες οι συμφωνηθείσες πολιτικές στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος και την χρησιμοποίηση ενός αποθεματικού (buffer) για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω του υψηλό όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που καλύπτει την περίοδο μέχρι την λήξη των Ευρωπαϊκών δανείων, οι οικονομολόγοι του Ταμείου προβλέπουν πως το χρέος θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ και οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο 17% του ΑΕΠ έως το 2030.

Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθώς η χώρα δανείζεται απο την αγορά για να αντικαταστήσει τα επίσημα ευρωπαϊκά δάνεια με άλλα από την αγορά που φέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Γι’ αυτό τον λόγο, το ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πέραν εκείνων στα οποία έχει δεσμευθεί το Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα