Τα μηνύματα Τσίπρα και Κοτζιά από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ

08:46 21/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Όσοι περίμεναν ότι στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, θα βγουν μαχαίρια, διαψεύστηκαν. Στην τελετή και στο πρώτο τετ α τετ Τσίπρα Κοτζιά μετά την παραίτηση του δεύτερου, η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη και φανερή με τον πρωθυπουργό να πλέκει το εγκώμιο του Νίκου Κοτζιά για την προσφορά του στα εθνικά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας

ευχαρίστησε τον τέως υπουργό για ό,τι έκανε στην εξωτερική πολιτική, την προσφορά του στην Ελλάδα, στον Ελληνισμό, στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων, στη δημιουργία του δόγματος της ενεργητικής, πατριωτικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι υπήρξε για τον ίδιο «πολύτιμος συνεργάτης». Απευθυνόμενος σε εκείνον σε πιο προσωπικό τόνο, τού είπε πως αυτό που μένει από τη συνεργασία τους στη δική του μνήμη, δεν είναι οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του ως ΥΠΕΞ, αλλά η υψηλή αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διέκρινε και τον διακρίνει. «Δεν φεύγεις, αλλάζεις μετερίζι και εγώ θα προσβλέπω πάντα στις πολύτιμες συμβουλές σου και τη συνέχιση της συνεργασίας μας για να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα νέα καθήκοντα που θα με βαραίνουν το επόμενο διάστημα», του είπε πρωθυπουργός.

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα μπροστά στο πρόβλημα του Σκοπιανού, στο Μακεδονικό», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και ευχαρίστησε τους Ζ. Ζάεφ, Ν. Δημητρόφ και τους 80 βουλευτές της γειτονικής χώρας που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας. Χαρακτήρισε, δε, ως παραδοξολογία το γεγονός να είναι ευτυχής παρότι έχει παραιτηθεί: «Ευτυχής γιατί φεύγουμε έχοντας κάνει ένα σοβαρό βήμα, βήμα ελπίδας για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας που τόσο σκληρά δουλέψαμε». «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο δρόμος για τη χώρα και την εξωτερική πολιτική της δεν ήταν ποτέ ίσιος και κατηφορικός, αλλά δύσκολος. Σημείωσε ότι σήμερα είναι πανθομολογούμενο ότι «το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί πια», επισημαίνοντας ότι αυτό το συναντά σε όλα τα διεθνή φόρουμ, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στις συναντήσεις του με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας. «Η χώρα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, αποτελεί αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε.

Παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης -«ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας»-, για να σημειώσει ότι ταυτόχρονα η χώρα επεκτείνεται.

Με τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει πως «Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα. Εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έκαναν ειδικές αναφορές στα σημαντικότατα βήματα που έγιναν στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που είχαν σαν αποτέλεσμα την η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα των μυστικών κονδυλίων με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «άθλια συζήτηση» που διεξάγεται για τα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής μας πολιτικής και της Ελλάδας, όπου αυτό αναβαθμίζεται διεθνώς». Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει να τον πληροφορήσει σε όποιο από τα δύο γραφεία του, στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο Υπουργείο Εξωτερικών, «ευρώ προς ευρώ». «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για το πώς διαχειριζόμαστε με διαφάνεια και εντιμότητα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να ενισχύσουμε την εξωτερική μας πολιτική, πράγμα που δεν γινόταν για πάρα πολλά χρόνια».

Ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συζήτηση των τελευταίων ημερών περί απορρήτων κονδυλίων, τα χαρακτήρισε «αθλιότητες» και επεσήμανε: «δείχνουν ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα της ελληνικής κοινωνίας, λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σα ννα δίνουν ανθρώπους, ίσα να λένε σε τρίτες χώρες «μη συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας δώσουν στο τέλος στη δημοσιότητα, θα σας εκθέσουν, θα σας βάλουν σε κινδύνους». «Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».

Μετά τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου 1,5 ώρας.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου μετά την ορκωμοσία

Πριν από την τελετή παράδοσης παραλαβής ο Αλέξης Τσίπρας είχε ορκιστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ως νέος υπουργός Εξωτερικών.

Για περίπου 20 λεπτά αμέσως μετά την ορκωμοσία, στο Προεδρικό, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στο Μακεδονικό. Σε σχέση με όσα έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, για το πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι το ζήτημα της υπηκοότητας είναι πολύ διαφορετικό από την εθνικότητα, μιλάμε για υπηκοότητα και όχι εθνικότητα αλλά και πως η μακεδονική γλώσσα στην οποία αναφέρεται η πλευρά της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζεται πως έχει σλαβική ρίζα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, συζητήθηκε το χθεσινό tweet του Πάνου Καμμένου, το οποίο αναφερόταν στην ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, για το οποίο εκφράστηκε ενόχληση.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα