Τα “ναι” και τα “όχι” για την άρση της πατέντας των εμβολίων

21:55 6/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στήριξη στην πρόταση για προσωρινή κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για «ιστορική στιγμή» μίλησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ απογοήτευση εξέφρασαν οι φαρμακοβιομηχανίες. Την ίδια ώρα η «πατρότητα» της άρσης στις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων τάχθηκε ο Τζο Μπάιντεν σε μία

προσπάθεια να ενισχυθεί η παραγωγή στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Θετικός στην πρόταση Μπάιντεν είναι ο Πούτιν, ενώ πρόθυμη να το συζητήσει δηλώνει η Ε.Ε.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η αμερικανική πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων για την Covid θα μπορούσε να βοηθήσει” ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική, λέγοντας ότι η άρση των πατεντών θα προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή. ο πρόεδρος Μακρόν στηρίζει πλήρως την άρση ευρεσιτεχνιών των εμβολίων.

Για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της Covid 19 κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στον αντίποδα, «απογοητευτική» χαρακτηρίζουν την απόφαση οι φαρμακοβιομηχανίες, αντιτείνοντας ότι θα στερήσει από τις εταιρείες τα κίνητρα για παραγωγή εμβολίων σε χρόνο-ρεκόρ κι επενδύσεις σε καινοτομίες, ενώ ενδέχεται να πληγούν η ποιότητα και η ασφάλεια των εμβολίων.

Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

Πάντως, για να επιτευχθεί η άρση της ευρεσιτεχνίας στα εμβόλια για την Covid- 19 θα χρειαστούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, καθώς απαιτείται ομοφωνία και από τα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πολιτική κόντρα για τις πατέντες των εμβολίων

Με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας υπέρ της άρσης των πατεντών των εμβολίων, απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης “Είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει καταστούν τα εμβόλια οικουμενικά δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας”.

“Αντί να αυτό-γελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν” υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντεπίθεσή της η Κουμουνδούρου καταγγέλλει την στάση γαλάζιων ευρωβουλευτών να καταψηφίσουν σχετική τροπολογία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

“Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;” ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι: “Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο”.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή φόρα για την Covid θεωρεί πως είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός”.

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές θέτει εκ νέου το ζήτημα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. “Να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια” υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι: “Απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας”.

“Συνιστά ηχηρή δικαίωση του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος πρώτος το είχε εισηγηθεί”, σημειώνει η Ελληνική Λύση.

“Να πληρώσει (σ.σ. η ΕΚΤ) για να αγοράσει όσες δόσεις χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, συν μία ίση ποσότητα για να σταλεί εντελώς δωρεάν σε αναπτυσσόμενες χώρες” λέει το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Άρθρα: Eξελίξεις φέρνει η πρόταση των ΗΠΑ για άρση κάθε πατέντας για τα εμβόλια

Η Ε.Ε είναι “έτοιμη να συζητήσει” άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid

www.ertnews.gr



Το άρθρο Τα “ναι” και τα “όχι” για την άρση της πατέντας των εμβολίων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα