Ταγιάνι: Η μεταναστευτική κρίση απειλεί να καταστρέψει την ΕΕ

16:44 27/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρο χτύπημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε άρθρο του στον Guardian.

«Η μεταναστευτική κρίση απειλεί να καταστρέψει την ΕΕ. Δεν πρέπει να την αφήσουμε», αναφέρει o ο Ταγιάνι προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα θα είναι αποφασιστική. «Μια πραγματική

στρατηγική που στηρίζεται σε δύο πυλώνες είναι επειγόντως αναγκαία. Πρώτον, πρέπει να σταματήσουμε τους εμπόρους που εμπορεύονται τις ανθρώπινες ζωές, εμποδίζοντας τα σκάφη να εγκαταλείψουν τις χώρες διέλευσης. Δεύτερον, τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν το δίκαιο μερίδιο των προσφύγων που τους αναλογεί, από αυτούς που έρχονται στην Ευρώπη μέσω ενός αυτόματου, υποχρεωτικού μηχανισμού», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σταμάτησε το δουλεμπόριο ανθρώπων, χρηματοδοτώντας, μεταξύ άλλων, την υγειονομική περίθαλψη και την επιτόπια εκπαίδευση, πράγμα που τελικά οδήγησε στην κατάργηση της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής για τους μετανάστες. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σχέδιο για να επιτευχθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στη Μεσόγειο. Ο κανονισμός του Δουβλίνου, το σύστημα ασύλου της ΕΕ, πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί και να αντικατασταθεί από μια δίκαιη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Από τις 650.000 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν το 2017, 416.000 κατατέθηκαν μόνο σε τρεις χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτή η ασυνήθιστη αδικία συνδέεται με τον ξεπερασμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κανονισμός και η μεταρρύθμιση της χαλάρωσης συμβάλλει στην ένταση μεταξύ των κρατών μελών. Για να πείσουμε τα πιο διστακτικά κράτη μέλη να αποδεχτούν το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι η ΕΕ είναι επιφορτισμένη με την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της και τη διακοπή των αναχωρήσεων από τη Βόρεια Αφρική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαθέσει τους πόρους και την τεχνογνωσία του: μια διάσκεψη που θα συγκεντρώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη στις Βρυξέλλες θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα