Τεχνητά β-κύτταρα παγκρέατος ίσως να περιορίσουν τις ενέσεις ινσουλίνης

17:39 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τεχνητά β-κύτταρα παγκρέατος, τα οποία μπορούν να μετράνε τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μην αυξάνεται το επίπεδο του σακχάρου, δημιούργησαν επιστήμονες στην Ελβετία.

Σκοπός των επιστημόνων, που μέχρι στιγμής εφάρμοσαν με επιτυχία την καινοτομία τους σε πειραματόζωα, είναι, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, να μη χρειάζεται πια να κάνουν τακτικά ενέσεις ινσουλίνης, αλλά να εμφυτεύουν, κάτω από το δέρμα τους, μια κάψουλα με τεχνητά κύτταρα, τρεις φορές το χρόνο, και αυτά να απελευθερώνουν τελικά την ινσουλίνη στο σώμα.

Οι ερευνητές,

με επικεφαλής τον καθηγητή, Μάρτιν Φουσενέγκερ της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (ΕΤΗ), χρησιμοποίησαν ως αφετηρία εμβρυικά βλαστικά κύτταρα ανθρωπίνου νεφρού, που τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να επιτελούν τις λειτουργίες του παγκρέατος.

Μιλώντας για τα τεχνητά κύτταρα και τη λειτουργία τους, ο Φουσενέγκερ αναφέρει: «Δούλεψαν καλύτερα και για περισσότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη λύση είχε επιτευχθεί οπουδήποτε στον κόσμο μέχρι σήμερα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με τη νέα μέθοδο, τα τεχνητά κύτταρα παράγονται πιο φθηνά και μαζικά για όλους τους ασθενείς, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη η διαφορετική περίπτωση κάθε ανθρώπου χωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, προτού τα τεχνητά β- κύτταρα παγκρέατος φτάσουν στην αγορά ή στα νοσοκομεία, Θα χρειαστεί να προηγηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες θα ξεκινήσουν σε μια διετία και προβλέπεται να κρατήσουν για αρκετά χρόνια. Άν όλα πάνε καλά, η νέα θεραπεία θα αφορά τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και από όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, εκείνους που χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα