Τεχνολογική συσκευή μας μαθαίνει να τρέχουμε σωστά

13:04 3/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαδοχικά μίνι-ηλεκτροσόκ στα πόδια, ώστε να πατάνε σωστά και να έτσι εμείς να τρέχουμε σωστά υπόσχεται να μας κάνει η τεχνολογία FootStriker, που ανέπτυξαν Γερμανοί και Δανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται και στο «New Scientist» επικεφαλής της έρευνας ήταν οι Φλόριαν Ντάιμπερ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ζααρμπρίκεν και Μαντς Μέλερ Γιένσεν του Πανεπιστημίου του Ώρχους.

Χάρη σε έναν αισθητήρα πίεσης που τοποθετείται στο εσωτερικό του παπουτσιού, όταν ο δρομέας πάει να πατήσει λάθος, πρώτα με το πίσω μέρος του ποδιού του μεταδίδεται ένα σήμα σε ένα επίθεμα

που έχει προσκολληθεί στο πίσω μέρος της γάμπας. Αυτό στέλνει μια μικρή δόση ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα οι μύες να ενεργοποιούνται, ώστε να διορθώσουν τη θέση του ποδιού στο επόμενο βήμα και το πόδι να πατάει πρώτα με το μπροστινό μέρος του.

Η συσκευή δοκιμάσθηκε σε έξι ανθρώπους που έτρεξαν αρχικά μια απόσταση ενός χιλιομέτρου χωρίς το FootStriker και στη συνέχεια άλλα τρία χιλιόμετρα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το αποτέλεσμα ήταν, αρχικά οι δρομείς να πατούν λανθασμένα πρώτα τη φτέρνα σε ποσοστό 95%. Με τα μίνι-ηλεκτροσόκ όμως, το ποσοστό λάθους τρεξίματος έπεσε στο 16%.

Στη συνέχεια, όταν οι δρομείς έτρεξαν ένα τελευταίο πέμπτο χιλιόμετρο, με το FootStriker εκτός λειτουργίας, το ποσοστό λάθους βηματισμού είχε μειωθεί κι άλλο στο 8%, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν πλέον μάθει να τρέχουν πιο σωστά. Επίσης, ακόμη κι όταν οι δρομείς φορούσαν τη συσκευή μόνο στο ένα πόδι, η βελτίωση παρατηρούνταν και στα δύο πόδια.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μια δεύτερη ομάδα δρομέων που δεν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία και απλώς εκπαιδεύτηκε στο πώς να τρέχει σωστά, κατάφερε να μειώσει το ποσοστό προσγείωσης στις φτέρνες μόνο στο 80% κατά μέσο όρο.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ «New Scientist»

Φωτογραφία: German Research Center for Artificial Intelligence

Keywords
Τυχαία Θέματα