Τελικός γύρος διαπραγματεύσεων - Συνάντηση το απόγευμα Σαμαρά - τρόικας

11:29 12/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Να κλείσει τη συμφωνία σε όλα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, θα επιδιώξει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προηγηθούν νέες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη των υπουργείων για τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία. Κρίσιμη συνάντηση όμως θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο.Τα ανοιχτά
μέτωπα


Ένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

«Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Για το θέμα της μείωσης και βελτίωσης του δημοσίου τομέα, το οποίο επίσης παραμένει ανοιχτό, αναμένεται σήμερα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.


Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωνε χθες ότι εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι είμαστε «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις» και παρέπεμψε στις σημερινές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.


Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς
την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα - Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη

Keywords
Τυχαία Θέματα