Θερμή εισβολή-Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη απόκλιση θερμοκρασιών στον κόσμο για την εποχή

09:32 15/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επέλαση μίνι καύσωνα με κύριο χαρακτηριστικό θερμοκρασίες δέκα βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για την εποχή στη χώρα μας, απόκλιση η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Το θερμόμετρο σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την ΕΜΥ αναμένεται να αγγίξει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,

ενώ σταδιακή πτώση δεν αναμένεται πριν από την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου και κυρίως την Τρίτη 19 Μαΐου. Από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Ειδικότερα:

Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, στους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Για το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος. Αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά στη Θράκη και το Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά στη Θράκη και το Αιγαίο θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 3 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα και Τρίτη, γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια,  με σταθερά αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τρίτη ως προς τις μέγιστες τιμές στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σπάνιο φαινόμενο αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου 2020. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18/05. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες.  Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα 18/05, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Για γενικά σπάνιο φαινόμενο, που η περιοδικότητά του καταγράφεται περίπου ανά δεκαετία, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σημειώνοντας πως «η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη για τα επίπεδα της εποχής, εφόσον έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς».

Η θερμή εισβολή έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και θα συνοδεύεται από σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η εμφάνιση του φαινομένου δεν προκύπτει να συνδέεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.

«Δεν σχετίζεται με το lockdown»

«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Φείδας ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί το παγκόσμιο lockdown να έχει επιφέρει άνοδο των θερμοκρασιών.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των καυσώνων στην Ελλάδα, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Φείδας επισήμανε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση τόσο της συχνότητας των καυσώνων, όσο και της έντασής τους και της διάρκειάς τους, κάτι που σχετίζεται σαφώς και άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Παρόλα αυτά εξήγησε πως η παρακολούθηση των ακραίων φαινομένων λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της σπανιότητάς τους, δηλαδή για να διαπιστωθεί αν η τάση τους είναι αυξητική ή όχι, οι επιστήμονες χρειάζονται στοιχεία, όμως επειδή είναι πάρα πολύ λίγα τα γεγονότα, ίσως τα στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Κρατάμε μία επιφύλαξη για τη μεταβολή αυτών των ακραίων φαινομένων, έχει όμως διαπιστωθεί ότι όντως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καυσώνων στη χώρα μας και φυσικά στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Φείδας.

Χ. Ζερεφός: Το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι που έρχεται είναι πιο ζεστό από το προηγούμενο, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Κλιματολογίας και Μετεωρολογίας.  Η μέση θερμοκρασία θα ανέβει 1,5 με 2 βαθμούς τις επόμενες δυο δεκαετίες. Το τι θα γίνει μετά -πρόσθεσε- έχει να κάνει και με την απεξάρτηση από τα καύσιμα.  Το 30 με 40% του φαινομένου οφείλεται στην αποσταθεροποίηση που έχει κάνει ο άνθρωπος, τόνισε.

Αναφορικά με το πως επιδρά η ζέστη στον κορονοϊό σημείωσε πως δεν επιζεί όταν «βομβαρδίζεται» από την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρειάζεται ήλιο και καθαρό αέρα, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα