Θεσσαλονίκη: Ο εορτασμός της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου – Καταθέσεις στεφάνων και μηνύματα για την ημέρα

13:19 17/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου για αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευαισθησία βρίσκει φέτος πραγματικό νόημα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο αγωνιστών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.

«Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που ζούμε μας

καλεί φέτος να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, ίσως όχι όπως θα θέλαμε, αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

 «Επομένως», πρόσθεσε, «η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευαισθησία βρίσκει φέτος ένα πραγματικό νόημα, αφού όλοι μας, με τον τρόπο μας, με μια απλή κατάθεση ενός λουλουδιού θα μπορέσουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που πραγματικά αγωνίστηκαν για πράγματα, που προφανώς δεν είναι δεδομένα. Και για το λόγο αυτό τους τιμούμε. Παράλληλα, η σημερινή μέρα δίνει την ευκαιρία για άλλη μια φορά να τιμήσουμε και τους πραγματικούς αγωνιστές των ημερών μας, που δεν είναι κανένας άλλος από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό».

Από το πρωί ήταν παρών στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.

Τη δύναμη που αντλούν οι νέες γενιές από τον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και το χρέος να φανούν αντάξιές τους στους αγώνες για δημοκρατία και ευημερία, τόνισε, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καταθέτοντας στεφάνι στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

  «Στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, στη Νομική Θεσσαλονίκης, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες, πριν από 47 χρόνια, Έλληνες νεολαίοι και φοιτητές, ξεκίνησαν ένα αγώνα, ο οποίος λίγους μήνες μετά θα οδηγούσε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Τους καρπούς αυτών των αγώνων γευόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες. Αλλά σε συνθήκες δύσκολες, σε ώρες κρίσιμες», είπε ο δήμαρχος.    «Παίρνουμε, από τη γενναιότητα και από την αποφασιστικότητά τους δύναμη και οι δικές μας γενιές θα φροντίσουν να φανούν αντάξιοί τους και να διατηρήσουν στη χώρα μας όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν, τη δημοκρατία, την ευημερία και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

 Εκείνες τις στιγμές του αγώνα θυμήθηκε και περιέγραψε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής, που ήταν παρών στην κατάληψη και την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία.

Στο μεταξύ, τρία πανό ανάρτησαν στην είσοδο του κτιρίου μέλη φοιτητικών συλλόγων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές σε σχετική ανακοίνωση, «έπειτα από πίεση προς τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και την Κοσμητεία του Πολυτεχνείου και με όπλο τις μαζικές αποφάσεις των Φοιτητών Συλλόγων αλλά και την αταλάντευτη επιμονή τους  πως το Πολυτεχνείο δεν θα αποτελέσει φέτος νεκρή ζώνη , εκπρόσωποι ΦΣ ανήρτησαν πανό με σκοπό, το διαχρονικό μήνυμα που εκπέμπει το Πολυτεχνείο να μην θαφτεί, παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης».

Σε συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου με όλα τα μέσα ατομικής και συλλογικής προστασίας καλεί η Λαϊκή Ενότηττα Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 15:30 μπροστά στο Πολυτεχνείο στο ΑΠΘ.

Σήμερα οι δρόμοι περιμετρικά του Ιδρύματος θυμίζουν φρούριο, ενώ το μέτρο της απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε δρόμους γύρω από το Αριστοτέλειο ισχύει από σήμερα το πρωί έως και το πρωί της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως οι πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν απαγορευτεί και η αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο εισόδου ατόμων στο Ίδρυμα, το οποίο με απόφαση των πρυτανικών Αρχών  παραμένει κλειστό, χθες και σήμερα, λόγω της κρισιμότητας της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3ΑΠΕ – φώτο αρχείου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα