Θράκη: Ένα από τα τελευταία καταφύγια γυπών στην Ελλάδα

08:16 5/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτές τις ημέρες, στα Θρακικά Μετέωρα της Ροδόπης μια οικογένεια Ασπροπάρηδων, μια από τις τρεις όλες κι όλες που έχουν απομείνει στη χώρα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα νέα της μέλη. Η Ελισάβετ Κρετ, περιβαλλοντολόγος- εργαζόμενη στο WWF Ελλάς με τον συνάδελφό της, τον Κίκο, έναν συμπαθέστατο ειδικά εκπαιδευμένο στον εντοπισμό δολωμάτων σκύλο, μόλις την τελευταία στιγμή κατάφεραν να το προστατέψουν απομακρύνοντας το κουφάρι ενός ψόφιου

αλόγου που κάποιος το είχε εμποτίσει με δηλητήριο.

Η Ελισάβετ Κρετ, περιβαλλοντολόγος- εργαζόμενη στο WWF Ελλάς με τον συνάδελφό της, τον Κίκο

Συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα για την προστασία των αρπακτικών πουλιών καλά γνωρίζει πια ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή των γυπών. Οι γύπες της Θράκης κινδυνεύουν λέει και εξηγεί: «Οι γύπες είναι πολύ σημαντικά πουλιά. Είμαστε τυχεροί που τα έχουμε ακόμη στη Θράκη. Γιατί από πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν εξαφανιστεί καθώς υπάρχουν πολλές απειλές.» Στη Θράκη ζουν τρεις από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς γύπες, το Όρνιο, ο Μαυρόγυπας και ο Ασπροπάρης, που κοινώς ονομάζονται και «Καρτάλια».

«Οι Μαυρόγυπες είναι τα μεγαλύτερα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης. Ο Ασπροπάρης πάλι είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης, έχει πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση, είναι λευκός και τα μικρά του μαύρα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι μεταναστευτικό πουλί. Την άνοιξη έρχεται στη Θράκη για να κάνει το αυγό του, να μεγαλώσει το μικρό του και το Φθινόπωρο φεύγει στην Αφρική.» δηλώνει η κα Κρετ και σημειώνει ότι: «Ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα είναι σταθερός, το ίδιο και του  Όρνιου. Όμως ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει μειωθεί δραματικά σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα έχουμε τρία μόνο ζευγάρια. Άρα, αν κάποιος θέλει να δει τους τελευταίους Ασπροπάρηδες της Ελλάδας θα πρέπει να έρθει στη Θράκη. Και ειδικά στο Εθνικό Πάρκο τους Δάσους Δαδιάς.»

Όπως τονίζει αυτή η περίοδος, είναι η περίοδος της αναπαραγωγής. Έκαναν ήδη τα αυγά τους, κάνουν από ένα έως δύο αυγά και αρχές Ιουνίου θα βγουν τα μικρά τους. «Η μεγαλύτερη απειλή των Γυπών είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα, οι φόλες. Δυστυχώς κάποιοι ακόμη χρησιμοποιούν τα δηλητηριασμένα δολώματα, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους είναι απαγορευμένη από το 1993, τα εντοπίζουμε ακόμη στην ύπαιθρο και προκαλούν μεγάλες ζημιές» δηλώνει η κα Κρετ.

Όπως τονίζει, «αν κάποιος θέλει να εξοντώσει μια αλεπού ή έναν λύκο ή ένα αδέσποτο σκυλί κι αφήνει μια φόλα στην ύπαιθρο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί δηλητηριάζεται η αλεπού ή ο σκύλος, αλλά το κακό δεν σταματά εκεί. Ο γύπας που είναι καθαριστής της φύσης, αυτός είναι ο ρόλος του, πηγαίνει, το τρώει και δηλητηριάζεται και ο ίδιος.» για να προσθέσει με νόημα πως: «Όλα είναι αλυσίδα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που είναι πολύ δύσκολο να τον σπάσουμε. Όμως υπάρχουν εργαλεία.»
Στο πλευρό της έχει πάντα τον Κίκο, τον τετράποδο συνάδελφό της, όπως τον αποκαλεί. Εκείνη κι ο Κίκο εντοπίζουν έξι χρόνια τώρα τα δηλητηριασμένα δολώματα. «Ξεκινήσαμε τη δράση με το πρόγραμμα Life αφού είδαμε ότι η απειλή είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα καθώς είδαμε να μειώνεται ο αριθμός του Ασπροπάρη. Σκεφτήκαμε να δράσουμε ενεργά γι αυτό και προέκυψε ο Κίκο.» τονίζει η κα Κρετ προσθέτοντας «Δουλεύει πολύ καλά. Περπατήσαμε αρκετά στις ορεινές περιοχές της Θράκης και βρήκαμε πάνω από 100 δηλητηριασμένα δολώματα. Ένα δόλωμα μπορεί να είναι ένα κομματάκι κρέατος, αλλά μπορεί να είναι και ένα ψόφιο άλογο.»
Πέρσι, όπως τονίζει, ήταν πολύ τυχεροί και οι δύο καθώς εντόπισαν πολύ γρήγορα στα Θρακικά Μετέωρα, που είναι μια ζώνη υψηλής προστασίας , μια πολύ ωραία περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα τελευταία ζευγάρια του Ασπροπάρη, αλλά και την τελευταία αποικία των Όρνεων, ένα πτώμα αλόγου, στο οποίο κάποιος είχε βάλει δηλητήριο.

«Εμείς ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί, το εντοπίσαμε, το καθαρίσαμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία και το δήμο, κι έτσι σπάσαμε τον φαύλο κύκλο γιατί μπορούσε να γίνει μεγάλη ζημιά, έγινε την εποχή που ερχόταν στην περιοχή ο Ασπροπάρης» δηλώνει η κα Κρετ.
Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει στους κατοίκους της περιοχής; «Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτή την περιοχή. Η Θράκη είναι πολύ όμορφη περιοχή. Όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για τον πολιτισμό της. Και πρέπει, ειδικά τώρα με τον κορονοϊό, να εκτιμήσουμε ότι έχουμε τη Φύση τόσο κοντά. Πρέπει να την προστατέψουμε και κυρίως να την σεβόμαστε γιατί αυτή είναι η Φύση, αυτή είναι η ζωή μας.» για να προσθέσει: «Και ο Κίκο θα έλεγε το ίδιο. Επίσης, επειδή είναι ένας σκύλος, πολύ fit, με πολύ ενέργεια θα έλεγε πρώτα από όλα να προστατεύουμε κι εμείς τον εαυτό μας, να είμαστε πρώτα εμείς υγιείς και να προσπαθούμε με λίγο αθλητισμό να είμαστε σε καλή φόρμα. Θα έλεγε επίσης: «Μου αρέσει η δουλειά μου, αλλά εσείς σταματήστε να βάζετε φόλες. Φτάνει, θέλω να βγω στη σύνταξη».»
Φώτο: Η Ελισάβετ Κρετ με τον Κίκο ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα