Τι προβλέπει η εθνική στρατηγική για την υγεία, ασφάλεια στην εργασία

14:46 19/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην Εργασία, που υπεγράφη χθες από την αρμόδια υπουργό, προβλέπει τη δημιουργία εσωτερικών τέτοιων δομών σε κάθε υπουργείο, σε κάθε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, εκτίμησε ότι μέσα από το σύνολο των δράσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης (τόσο σε επίπεδο επιτελικό, δηλαδή οργανωτικό και νομοθετικό, σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο ελεγκτικό),

θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων.

Δεδομένου ότι το θέμα της αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων έθεσε, με επίκαιρη ερώτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, η υπουργός Εργασίας δήλωσε, ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ και στο πλαίσιο της πρόληψης, το υπουργείο Εργασίας, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, όσο και σε ό,τι αφορά τους ελέγχους.

Όπως είπε η κ. Αχτιόγλου, ήδη διεξάγονται ενημερωτικές ημερίδες σε διάφορους Δήμους της χώρας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, για την εφαρμογή και για την καλύτερη συμμόρφωση με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην Εργασία, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι.

Ενημέρωσε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός των ελέγχων που διεξάγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ειδικότερα: Το 2014, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε 297 ελέγχους στον κλάδο δημόσιας διοίκησης και άμυνας για την υγεία και ασφάλεια, το 2015 πραγματοποίησε 427 ελέγχους (μια αύξηση δηλαδή κατά 44%), το 2016 έγιναν 416 έλεγχοι και υποβλήθηκαν 40 μηνύσεις κατά τη διάρκεια αυτών. Ήδη το πρώτο εξάμηνο τους τρέχοντος έτους, έχουν πραγματοποιηθεί 299 έλεγχοι, κάτι που αποδεικνύει ότι μόλις έγιναν, ήδη το 2017, περισσότεροι έλεγχοι από ότι το 2014.

«Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ατυχημάτων συνεχίζει να μας προβληματίζει» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία ενημέρωσε ότι στους Δήμους ειδικώς, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στη συμμόρφωση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλέστηκε τον έλεγχο που έγινε τον Ιούνιο του 2017, στον Δήμο Αθηναίων και στον οποίο υπεβλήθη μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας επειδή δεν τηρούνταν οι κανόνες υγείας και ασφάλειας στην Εργασία.

Συνολική αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των απορριμματοφόρων

Η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στέλνει έγγραφα σε όλους τους Δήμους και τους ενημερώνει για τις τρεις βασικές υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει δηλαδή: πρώτον, να έχουν γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, δεύτερον, ότι πρέπει να υπάρχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και τρίτον, ότι πρέπει να παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας και να επιβλέπεται η ορθή χρήση τους.

Ειδικότερα, για τα μέσα ατομικής προστασίας διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εφόσον απασχολούνται σε εργασίες που είναι από τη φύση τους ανθυγιεινές και επικίνδυνες, ενώ προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμώνται σε χρήμα τα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά μόνον σε είδος. Εξήγησε ακόμη, ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παραβίαση των όρων αυτών, προβλέπεται η επιβολή προστίμων.

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε, ότι επειδή παρατηρείται από τους ελέγχους ότι τα περισσότερα και σοβαρότερα ατυχήματα στους ΟΤΑ λαμβάνουν χώρα από την πτώση των εργαζομένων από τα απορριμματοφόρα οχήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνολική αναθεώρηση του προτύπου για τη λειτουργία τους. Με υπουργική απόφαση δε, κατέστη πλέον σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται σε εργασίες που απαιτούν αυτήν την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, εργαζόμενοι μέσω κοινωφελών προγραμμάτων και ακόμη πιο ξεκάθαρα ορίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να τους ανατίθενται καθήκοντα αποκομιδής απορριμμάτων σε οχήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα