Το 2018 έτοιμος ο πρώτος ολόσωμος τομογράφος

11:57 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έως το τέλος του 2018 Αμερικανοί ερευνητές θα έχουν τελειοποιήσει τον πρώτο ολόσωμο ποζιτρονικό τομογράφο (ΡΕΤ) και ελπίζουν ότι θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη τομογραφία όλου του σώματος του ανθρώπου.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων ή ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) είναι μια σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Iατρικής με ποικίλες εφαρμογές, κυρίως στην Ογκολογία, στην Παθολογία, στην Καρδιολογία και στη Νευρολογία. Βασίζεται στη χρήση ραδιενεργών φαρμάκων που χορηγούνται ενδοφλέβια.

Το πλεονέκτημά της είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα

των ιστών και των οργάνων, σε αντίθεση με τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους ειδικούς στην εμβιομηχανική Σάιμον Τσέρι και Ράμσεϊ Μπαντάουι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», αισιοδοξούν ότι το νέο μηχάνημα ΡΕΤ, με την ονομασία Explorer, θα βελτιώσει την ικανότητα των γιατρών να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, παρέχοντας αφενός πιο ζωντανές εικόνες και αφετέρου δίνοντας μια εικόνα του τρόπου που όλο το σώμα αντιδρά σε φάρμακα και τοξίνες.

Οι επιστήμονες δήλωσαν στο «Science» ότι ο ολόσωμος τομογράφος ΡΕΤ όχι μόνο θα παρέχει πιο καθαρές εικόνες, αλλά θα επιτρέψει και τη μείωση της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής. Με το νέο μεγαλύτερο τομογράφο, όλο το σώμα θα περιβάλλεται από ανιχνευτές που θα «πιάνουν» όλη την εκπεμπόμενη από το σώμα ραδιενέργεια και θα την μετατρέπουν σε εικόνα. Επειδή η εικόνα θα είναι καλύτερη, θα είναι δυνατό να μειωθεί η δόση του χορηγούμενου ραδιενεργού φαρμάκου.

Χάρη στο νέο μηχάνημα, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα τις τυχόν τοξικές παρενέργειες που έχει ένα νέο φάρμακο σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Ακόμη, οι τοξικολόγοι θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τη συγκέντρωση και πορεία των διαφόρων νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα. Κάτι ανάλογο θα είναι δυνατό να γίνει με την παρακολούθηση των βλαστικών κυττάρων και των τροποποιημένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εισάγονται στο σώμα ασθενών.

Ο νέος τομογράφος θα πρέπει προηγουμένως να πάρει άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συνεπώς δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα αρχίσει να αξιοποιείται κλινικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα