Το ESM ετοιμάζει τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος-στο τραπέζι στην Ουάσινγκτον

13:31 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δουλεύουν εντατικά για να εμπλουτίσουν το πακέτο των μέτρων που αποσκοπούν στην εξομάλυνση του προφίλ πληρωμών των δανείων του EFSF που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων δήλωσαν στο ert.gr πηγές που βρίσκονται κοντά στο Μηχανισμό.

Το θέμα των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος

αναμένεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόϊμπλε και άλλους στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

O κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισθεί να συναντηθεί να συναντηθεί στις 16 μ.μ. ώρα Ελλάδος με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, και τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στις 16:45 μ.μ.

Εν συνεχεία, ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Σόϊμπλε στις 17:45 μ.μ., και μετά θα έχει γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

Στις 23:05 μ.μ. θα δεί τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο κ. Τσακαλώτος είχαν συζήτηση για τα βραχυχρόνια μέτρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν συνεχώς (στον ESM) γι’ αυτό τον σκοπό (μέτρα). Θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα,» τόνισε στο ert.gr μια από τις πηγές που είναι κοντά στο Mηχανισμό.

Ομως, το ίδιο άτομο πρόσθεσε ότι το έργο των στελεχών του ESM δεν είναι εύκολο γιατί πολλές φορές ανακύπτουν τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει επίσης ότι έχουν υπάρξει επαφές του ESM με μεγάλες διεθνείς τράπεζες γι’ αυτό το σκοπό.

Τα μέτρα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να συναντήσουν λίγες ή μηδαμινές πολιτικές αντιδράσεις σε αντίθεση με τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα που προσδιόρισε το Eurogroup στις 24 Μαΐου σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Τα βραχυχρόνια μέτρα προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως και το τέλος του προγράμματος σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου.

Το πακέτο των μέτρων, όταν ολοκληρωθεί, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Εφόσον όλα πάνε καλά, αυτό θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς στο Eurogroup της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου, οδηγώντας στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM λίγο αργότερα. Το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα λήγει το καλοκαίρι του 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντικά γιατί αναμένεται να βελτιώσουν την διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, διευκολύνοντας την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE)αργότερα.

Τα μέτρα βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε το Eurogroup της 24ης Μαΐου και συνοψίζονται στα κάτωθι.

Πρώτον, «τη χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων«.

Oυσιαστικά, πρόκειται για μέτρα που «μοιράζουν» σε περισσότερα χρόνια τις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων που πέφτουν σε συγκεκριμένα χρόνια μετά το 2021 και αναβολές (deferral) πληρωμής τοκοχρεολυσίων για κάποια χρόνια.

Δεύτερον, «τη χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα«.

Ουσιαστικά πρόκειται για την μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου των δανείων που είχε δώσει ο ESFF στο παρελθόν σε σταθερό.

Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και για ένα μόνο μέρος των δανείων που έχει δώσει το EFSF στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 131 δισ. ευρώ περίπου.

Ομως, οι πηγές του ert.gr τονίζουν ότι στο ESM υπάρχει προβληματισμός γιατί η μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά ενέχει κόστος.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να βελτιώνει τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους γιατί τα σταθερά επιτόκια που δανείζεται ο ESM-EFSF στις αγορές είναι υψηλότερα των κυμαινόμενων επιτοκίων της αγοράς.

Τρίτον, την «επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.»

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει στην επαναγορά χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρω περίπου έναντι δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου που έλαβε από τον EFSF τον Δεκέμβριο του 2013,μειώνοντας το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα