Το QE της ΕΚΤ περιμένουν οι ξένοι επενδυτές για να αγοράσουν Ελλάδα

16:45 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ θα δώσει το έναυσμα σε πολλούς ξένους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με το Bloomberg.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, προβάλλοντας

τις χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Αρκετοί επενδυτές κατέγραψαν τα ελληνικά επιχειρήματα, όμως περιμένουν να δουν την χώρα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους δανειστές της ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ για να αρχίσουν να αγοράζουν.

«Αν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε το κλίμα θα αλλάξει αυτόματα,” αναφέρει ο Michel Danechi της Duet Asset Management που έχει 1,5 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Οι επενδυτές δεν βιάζονται να τοποθετηθούν σε μια αγορά που η αξία των μετοχών και ομολόγων έχει επανειλημμένως καταρρεύσει.

Σε δεκάδες συναντήσεις στο ετήσιο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων βομβαρδίστηκαν με ερωτήσεις για τον πολιτικό κίνδυνο, τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους και το εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει περίπου 11% από την αρχή της αυτό την αρχή της χρονιάς και 25% της αξίας τους περίπου το 2015. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει πάνω από το 8% που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη, ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι ότι η ροή των καλών ειδήσεων αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς η Βουλή ενέκρινε άλλο ένα πακέτο μέτρων για την εκταμίευση χρημάτων από τον ESM.

Επίσης, η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχουν τεθεί ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο. Και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επενέβη να διασώσει το ντιλ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ μέσω της πώλησής του στην αζέρικη Socar.

Ομως, οι προσδοκίες των επενδυτών έχουν διαψευστεί στο παρελθόν από την αποτυχία της Ελλάδας να βγεί από το πρόγραμμα διάσωσης παρότι ήταν η πρώτη που μπήκε σ’ αυτά. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων σε ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην κόπωση, παρατηρούν δύο Έλληνες αξιωματούχοι που ήταν στο roadshow, καθώς όπως εξήγησαν όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές ή ήταν κερδοσκόποι επενδυτές σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, οι επενδυτές είναι «ακόμη επιφυλακτικοί, σε στάση αναμονής, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα«.

«Εάν κάποιος ψάχνει για υψηλές αποδόσεις αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, πού αλλού μπορεί να πάει;«, ανέφερε, φέρνοντας για χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΤΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μίλησε για «υπερβολική αντίληψη του κινδύνου» στην αγορά ομολόγων, η οποία και κρατά μακριά κάποιους επενδυτές.

«Οι αποδόσεις στο 8,5% απλώς δεν δικαιολογούνται«, είπε ο κ. Κουτεντάκης την Παρασκευή, μετά από συνάντηση που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με βάση το οικονομικό πρόγραμμα που υπέγραψε πέρυσι.

Πάντως, τόσο ο κ. Χαρίτσης, όσο και ο κ. Κουτεντάκης, εκτίμησαν πως το επενδυτικό αίσθημα θα αλλάξει σύντομα, καθώς στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή θετικοί καταλύτες

Keywords
Τυχαία Θέματα