Το «Αρχιπέλαγος» αποχαιρέτισε τον Νίκο Κούνδουρο

12:51 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην νεκρώσιμη ακολουθία του Νίκου Κούνδουρου που έγινε το Σάββατο στο Α ‘ Νεκροταφείο Αθηνών παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.

«Αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζεμένοι δεν είναι για να τον αποχαιρετίσουμε. Ο Νίκος θα παραμείνει κοντά μας ζωντανός

για να μας συντροφεύει, να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει, ακριβώς όπως το έκανε ασταμάτητα με μια ακατάβλητα δυναμική δημιουργικότητα χρόνια τώρα», δήλωσε ο κ. Δεληβορριάς, που απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο σκηνοθέτη. «Ο Νίκος Κούνδουρος θα μας προτρέπει πάντα με το υπόδειγμα του έργου του, με τον χαρακτήρα του να υπολογίζουμε τη σημασία της αξίας των μικρών πραγμάτων. Ήταν εκρηκτικός, άμεσος, αυθόρμητος, εκδηλωτικός, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, συμμέτοχος και πρόθυμος για κάθε καλό. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας λεβέντης που παρέμεινε έφηβος», συμπλήρωσε.

«Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πάντα εκεί και παντού. Ήταν πάντα εκεί παρών και δεν θα μιλήσω για τη δράση και το έργο του. Διότι ο Νίκος ήταν πολλά άλλα πράγματα. Πέρα από τις ταινίες του, τα κείμενά του, τις εικόνες, τις αγιογραφίες ή τις ερωτογραφίες που φιλοτεχνούσε, τα σπίτια που έχτιζε με τα χέρια του, τα έπιπλα που κατασκεύαζε για να τα χαρίσει στους φίλους του, πέρα από την ανεπανάληπτη ομορφιά του, τη λεβεντιά, την παρρησία και τον εκρηκτικό του λόγο, τη διεισδυτική, ειρωνική, χιουμοριστική, γενναιόδωρη ματιά του, ομόρφαινε τη ζωή, τη δική του και μαζί όλων των άλλων», είπε μεταξύ άλλων στον δικό του λόγο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι εδώ, νέοι και παλιοί σκηνοθέτες να σου πούμε το τελευταίο αντίο. Το γελαστό παιδί τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων αφού μας γνώρισε τη ‘Μαγική Πόλη’. Άνοιξε δρόμους σε όλους, έβγαλε την Ελλάδα από τα σύνορα. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι», τόνισε στον λόγο του ο Χάρης Παπαδόπουλος.

O αρχιτέκτων, πρώην υπουργός, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, Νίκος Σηφουνάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Λέσβος και το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» αποχαιρετούν σήμερα με οδύνη, αλλά και με αγάπη και ευγνωμοσύνη, τον άνθρωπο που επί είκοσι χρόνια, από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, εργάσθηκε ακούραστα για την αποκατάσταση και την αναστήλωση αυτού του μοναδικού μνημειακού βιομηχανικού συγκροτήματος του 19ου αιώνα. Ενός αρχιτεκτονικού μνημείου, το οποίο αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Αγαπημένε μας Πρόεδρε,

Οι φίλοι σου και οι συνεργάτες σου στο Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά της Λέσβου μου παρήγγειλαν να σε αποχαιρετήσω εκ μέρους τους και μου είπαν να μην πλατειάσω, να είμαι σύντομος και ο επικήδειος λόγος μου να είναι αυστηρός.

Εργάσθηκες επί μια εικοσαετία για το άλλο μεγάλο νησί που αγάπησες και σε αγάπησε.

Έδωσες όλη τη γνώση και την αρχιτεκτονική σου ευαισθησία γιατί αγαπούσες την πέτρα και τα παλιά ντουβάρια.

Γιατί με το λάδι και τη μυρωδιά του μεγάλωσες στην πατρική φάμπρικα, στο πυρηναελαιουργείο στη Κρήτη.

Γιατί σε συγκίνησε το Βιομηχανικό Μνημείο απέναντι από την Μικρασιατική ακτή

Γιατί η Λέσβος και η Κρήτη του Οδυσσέα Ελύτη ήταν και δικοί σου τόποι

Γιατί όπως έλεγες όταν έκοβες την κορδέλα των εγκαινίων του Μουσείου πριν 10 χρόνια:

Η γοητεία των ερειπίων είναι απαράμιλλη.

Από το Αιγαίο και τα νησιά του, η ελιά να προστατευθεί, αυτή η πανταχού παρούσα, αυτή που δόξασε τα νησιά όσο τίποτε άλλο.

Παραφράζοντας τα λόγια που είπες στη γιορτή που κάναμε για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ποιητή, στο ειδικό χώρο αφιέρωμα, του μουσείου μας:

Σε αποχαιρετώ Νίκο Κούνδουρε, δάσκαλε της περηφάνιας με ευαισθησίες,

Έλληνα της Αξιοσύνης και της κρητικής τιμής,

Άνθρωπε της αγάπης για τον αδύναμο,

Χαίρε Νίκο Κούνδουρε,

Δεν είσαι μόνος.

Δεν είσαι μόνος σήμερα εδώ πρωτοπόρε δημιουργέ.

Οι ψυχές όλων των μεγάλων δημιουργών της τέχνης της Ελλάδας, πλανώνται πάνω και γύρω από το φέρετρο σου με την εικόνα σου σύμβολο και ξύπνημα μνήμης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα