Το ημερολόγιου του κορονοϊού (Video)

19:37 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το κρούσμα 0, το πρώτο κρούσμα του νέου κορoνοϊού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα. Τότε γνωρίζαμε ακόμα λίγα για τον νέο αυτό ιό που ξεκίνησε από την επαρχία της Γουχάν στην Κίνα.

Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Μαρτίου και αφού ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 114 χώρες στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την COVID-19 πανδημία, σε μια ιστορική στιγμή του 21ου αιώνα. Οι πρώτες εικόνες των καταστροφικών συνεπειών του κορονοϊού αρχίζουν να κατακλύζουν

τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην Ελλάδα ο πρώτος νεκρός είναι ένας 66χρονος εκπαιδευτικός ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαρτίου τα ξημερώματα. Λίγες ήμερες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, η χώρα θα έμπαινε σε lockdown.

Η ζωή άλλαξε ξαφνικά. Ο κόσμος έβλεπε πρώτη φορά κλειστά μαγαζιά, άδειους δρόμους, άδειες πλατείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. η μία χώρα μετά την άλλη έμπαινε σε καραντίνα, κλείνοντας σύνορα. Ο αριθμός των νεκρών μεγάλωνε και οι χώρες προσπαθούσα εναγωνίως να ανταποκριθούν σε μια μάχη για απόκτηση υγειονομικού υλικού.

Μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας , τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σταδιακά από τις αρχές Μαϊου. Στη ζωή μας μπαίνει η μάσκα. Η μάσκα γίνεται το απόλυτο σύμβολο της πανδημίας, πεδίο διαμάχης και σίγουρα το μέσο που προστατεύει στη δύσκολη αυτή μετάβαση.

Το άνοιγμα των συνόρων και κυρίως των χερσαίων αλλά και ανεύθυνες συμπεριφορές στον τομέα της διασκέδασης φέρνουν αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη επιδείνωση όμως έρχεται το φθινόπωρο. Η Ελλάδα μπαίνει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με κάποιες περιοχές, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης να πλήττονται σημαντικά. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.000 καθημερινά ενώ η πληρότητα στις εντατικές ανά τη χώρα αγγίζει το 100%.

Η χώρα τέθηκε ξανά σε lockdown γνωρίζοντας ένα δεύτερο, ισχυρότερο από το πρώτο, κύμα πανδημίας χάνοντας καθημερινά ανθρώπους. Φως στο τούνελ οι θεραπείες που άρχισαν να αναπτύσσονται και κυρίως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου, το θαύμα του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer και BionTech ήρθε στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Η Ελλάδα έχασε πάνω από 4.846 ανθρώπους και κατέγραψε περισσότερα από 138.000 κρούσματα. Αποχαιρετώντας το 2020, ο κόσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολλές και μεγάλες, μεγάλη όμως και η ορμή του ανθρώπου να οικοδομεί κάτι καλύτερο πάνω στα συντρίμμια του παλιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο παθολόγος Γιώργος Παππάς με εμπειρία 15 ετών σε ζητήματα ετοιμότητες σε πανδημίες και βιοτρομοκρατία, διατηρούσε το «Ημερολόγιο Κορονοϊού» στο Facebook , αρχικά για να μεταδώσει τις νεότερες πληροφορίες σε λίγους φίλους του, και στη συνέχεια οι αναρτήσεις απέκτησαν πολύ μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή που θυμάται ήταν όταν στις αρχές Δεκεμβρίου εξηγούσε γιατί θα έκανε το εμβόλιο με χαρά, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μετά από πολύ διάβασμα και δουλειά. Η ανάρτηση αναπαράχθηκε πολύ και συγκέντρωσε αρκετά από τα βέλη από τους επαγγελματίες αντιεμβολιαστές.Όπως είπε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο κ. Παπάς η 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι μια συνέχεια του 2020, μπορεί να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις αλλά και νίκες. Οι επόμενοι 3-4 μήνες θα είναι δύσκολοι γιατί μέχρι τότε δεν θα έχει φανεί η επίδραση του εμβόλιου, θα έχει κρύο και θα έχουμε κλειστά παράθυρα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα θυμήθηκε ως πιο χαρακτηριστική μέρα του 2020 την 26η Φεβρουαρίου. Εκείνη την μέρα, το εργαστήριο διοργάνωνε κατά σύμπτωση ένα σεμινάριο για να ενημερώσει το κοινό και καθώς εξελισσόταν το σεμινάριο στο εργαστήριο ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Πλέον το εργαστήριο είναι πιο πλούσιο σε  εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή. Τη χρονιά που πέρασε εξέτασε 170.000 δείγματα- υπήρχαν μάλιστα μέρες που εξέταζε 2.000-3.000 δείγματα το 24ωρο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα