Το ΚΑΣ φέρνει τα πάνω – κάτω για Τείχη του Ηρακλείου

12:07 5/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στο δήμο Ηρακλείου η …μερική έγκριση από το ΚΑΣ της πρότασής του για τη χρήση των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων και αποφάσισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Εργοτέλη, του “Ηράκλειο” και του ΟΦΗ που βρίσκονται πάνω και δίπλα στα τείχη. Επιπλέον υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα δημοτικά πάρκινγκ, επιτρέποντας

μονάχα τη χρήση για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου, του αρχαιολογικού μουσείου καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης το ΚΑΣ αποφάσισε ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή της Βίγλας, αφήνοντας ανοιχτό το χρονικό πλαίσιο αφού παραπέμπει το θέμα στο μέλλον και μέσω μελέτης.

“Στόχος μας η αποκατάσταση του μνημείου”

Ο δήμος Ηρακλείου κρατάει χαμηλούς τόνους, και σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για επισφράγιση της προσπάθειας που έκανε για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μνημείου μέσα από χρήσεις απόλυτα συμβατές με το χαρακτήρα του.

Προτίθεται δε, για το θέμα των δημοτικών πάρκινγκ αλλά και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις να επανέλθει με συγκεκριμένες μελέτες με στόχο την επανεξέταση τους.

“ Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου για το Μνημείο καλύπτει σχεδόν καθ’ ολοκληρία όλα εκείνα τα σημεία που είχαν οδηγήσει στις αποφάσεις άρσης της παραχώρησης των προηγούμενων ετών και να απαντήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους της πρώτης παραχώρησης του 1985.

Με τη λήξη της τελευταίας παραχώρησης το 2009 και σε συνέχεια της ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης το 2014, ο Δήμος συνέταξε ένα επίπονο και μεγαλόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό χρήσεων για το Μνημείο έχοντας τη στήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και φορέων της πόλης μας. Στόχος του Δήμου ήταν και είναι η αποκατάσταση του Μνημείου και η ανάδειξη – αξιοποίησή του μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων. Ο ενετικός οχυρωματικός περίβολος αναδεικνύεται συνολικά ως οχυρωματικό έργο του 16ου και 17ου αι. αλλά και ως μνημείο που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση

Keywords
Τυχαία Θέματα